Egymilliárd forint áfát csalt el a számlagyáros bűnszervezet - Most felszámolták

MTI

2023.04.05. 14:33

A közelmúltban felszámolta a NAV.

Milliárdos kárt okozott a költségvetésnek az a 34 társaságot kiszolgáló számlagyáros bűnszervezet, amelyet a közelmúltban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte az adóhatóság az MTI-vel.

Az országos akcióban 50 helyszínen kutattak, 23 gyanúsítottat hallgattak ki és 4 embert őrizetbe vettek a hivatal munkatársai.

A strómanok nevén futó cégekből kiépített, többszintű számlázási láncolat vagyonvédelmi és takarítási munkákról állított ki fiktív számlákat. A befogadó társaságok a számlákkal több mint egymilliárd forint áfát csaltak el.

A NAV nyomozói IT-szakemberek, revizorok, járőrök, valamint a Merkur bevetési egység támogatásával csaknem 50 helyszínen kutattak, ingatlanokat, bankszámlákat zároltak, gépkocsikat és készpénzt is lefoglaltak több mint félmilliárd forint értékben.     

A nyomozók 23 embert hallgattak ki gyanúsítottként. A bűnszervezet vezetőjét és három segítőjét, köztük a céghálózat könyvelőjét is letartóztatták a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye miatt.

A NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz - írták a közleményben.

.