Föld napja - Zöld hétvégét tartanak a Budapesten a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti rakparton

MTI

2023.04.22. 09:04

A Föld napja alkalmából.

Föld napja alkalmából szombat-vasárnap tartandó "zöld hétvégén" megnyílik a pesti alsó rakpart a Lánchíd és az Erzsébet híd között a gyalogosok, biciklisek előtt, civil szervezetek pedig előadásokat tartanak - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

Azt írták, hogy a Jane Haining rakpartról eltűnnek a szalagkorlátok, kísérleti jelleggel megbontják a kockaköveket és növényekkel ültetik be, valamint utcabútorokat, pihenőhelyeket helyeznek ki. Hozzátették, hogy az így kialakuló közvetlen Duna-parti területet a hétköznapi autóforgalom ideje alatt is sétányként lehet használni, miközben a 2-es villamos alatt található viadukt megnyílik a sétálók számára.

A Rakpart 2023 projekt a téralkotás elnevezésű urbanisztikai irányzat jegyében született - közölte a hivatal. A téralkotás a városlakók által nem használt területek újraértelmezését hivatott segíteni, ami ideiglenes eszközökkel és szabadidős tevékenységekkel mutatja meg a lehetséges jövőbeni használati módokat - magyarázták.

Szintén szombaton a fővárosi önkormányzat klíma- és környezetügyi főosztálya ökomenedzserei helyszíni tanácsadással, játékokkal készülnek zöld témákban.

Vasárnap délután civil szervezetek és fővárosi zöld fejlesztések lesznek a rakpart főszereplői. A viadukt egy része megnyílik a nagyközönség számára, ahol bárki megtekintheti a Népliget tájépítészeti ötletpályázat múlt héten kihirdetett díjazottjainak pályaművét, valamint klímaügyi előadásokat hallgathat.

A részletes program itt olvasható: https://150.budapest.hu/esemeny/zold-rakpart-i-bike-bp-after-fold-napjai - áll a közleményben.

.