A nagyvállalatoknak leányvállalataik és beszállítóik jogsértéseiért is felelniük kell majd a jövőben

MTI

2023.06.27. 13:03

A gondatlan cégeket szankciók fogják sújtani.

Az Európai Unióban működő nagyvállalatoknak egy uniós tervezet értelmében várhatóan leányvállalataikat és beszállítóikat is át kell világítaniuk az emberi jogok biztosítása és a környezet károsítása szempontjából, a gondatlan cégeket szankciók fogják sújtani ; becslések szerint csak Magyarországon több mint ezer vállalat lehet érintett - hívja fel a figyelmet az EY nemzetközi tanácsadó cég.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a cég rámutat: a vállalatoknak időben fel kell készülniük az új szabályozásra, meg kell tenniük a szükséges lépéseket, és számot is kell adniuk a területen tett erőfeszítéseikről. Egy esetleges botrány ugyanis könnyedén bizalmi válságot okoz a cég számára munkavállalói, befektetői és vevői körében is.

Az EY ismerteti: még idén júniusban kezdődhetnek a tárgyalások az uniós tagállamokkal a CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive), az úgynevezett vállalati fenntarthatóságot elősegítő tervezetről. A javaslat minden Európai Unión belül működő nagyvállalatra vonatkozik, amely legalább 500 embert foglalkoztat és 150 millió eurót meghaladó nettó világpiaci árbevétellel rendelkezik.

A CSDDD értelmében az érintett társaságoknak be kell azonosítaniuk és szükség esetén meg kell akadályozniuk a tevékenységük emberi jogokra és környezetre gyakorolt káros hatásait. Az átvilágítási kötelezettség a szervezetek leányvállalataira és értékláncaira, így beszállítóikra is vonatkozik. A nagyvállalatoknak rendelkezniük kell egy olyan tervvel is, amely biztosítja, hogy stratégiájuk összeegyeztethető a Párizsi Megállapodás céljaival.

A közlemény idézte Lukács Ákost, az EY Klímavédelemmel és Fenntarthatósági szolgáltatásokkal foglalkozó területének vezetőjét, aki kifejtette: a fenntarthatóság központi kérdéssé vált a társaságok működése szempontjából, ami miatt egyre inkább beépítik a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) tényezőket a stratégiájukba. A CSDDD ezen felül elvárja, hogy a szervezetek alaposabb átvilágítást végezzenek még a beszállítóikon is. Amennyiben nem tesznek eleget ezeknek a kötelezettségeiknek, akár súlyos kártérítések megfizetésére is kényszeríthetik őket.

A közlemény emlékeztet: az Európai Parlament már tavaly év végén elfogadta az európai fenntarthatósággal összefüggő vállalati jelentéstételről szóló irányelvet (CSRD). A CSRD 2024-től egységesíti a társaságok fenntarthatósági jelentéstételét, így a pénzügyi cégek, a befektetők és a szélesebb nyilvánosság összehasonlítható és megbízható információkhoz juthat arról, mit tesznek a szervezetek az ESG megfelelés érdekében.

Az EY hatástanulmánya szerint az eddigi mintegy 11 ezerről közel 50 ezerre nőhet azoknak az EU-s vállalkozásoknak a száma, amelyekre vonatkozik a jelentéstételi kötelezettség, becslések szerint csak Magyarországon több mint ezer vállalat érintett.

.