Még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja

MTI

2023.09.18. 17:42

Érdemes odafigyelni a belső terekre is.

Országosan még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfőn az MTI-vel.

Hozzátették: a hidegfront és a csapadék hatására csökkent a levegőben a parlagfű virágporának mennyisége, amely azonban a hétvégén még így is jellemzően a magas és a nagyon magas tartományban alakult.

A meleg időjárás hatására a héten várhatóan továbbra is jellemzően magas lesz a pollenterhelés, helyenként, a szárazabb, fertőzöttebb területeken pedig még a nagyon magas szintet is elérheti - írták.

A központ közleményében megjegyezte: az elmúlt hetek tartósan nagyon magas pollenkoncentrációja miatt a belső terekben nagy mennyiségű pollen ülepedhetett ki. Felhívták a parlagfű virágporára allergiások figyelmét, hogy az enyhülést kihasználva nagytakarítással - portalanítással, szőnyegtisztítással, ágyneműcserével, függönymosással -, illetve a kora reggeli és az esti órákban történő szellőztetéssel jelentősen csökkenthetik a beltéri pollenterhelést.

A súlyosabb tüneteket a patikákban vény nélkül is kapható készítményekkel enyhíthetik, de az érintetteknek érdemes szakorvoshoz fordulniuk, mert a különböző tünetekre különböző kezelés hatásos - írták.

.