Óraátállítás - Hamarosan egy órával többet aludhatunk

Óraátállítás

alon.hu

2023.10.25. 04:37

Hamarosan visszakapunk plusz egy órát. Ekkor kezdődik a téli időszámítás.

Az idén október 29-én, vasárnap kell visszaállítani az órát hajnali 3 óráról 2 órára. 

Az Európai Parlament döntése szerint 2021 lehetett volna az utolsó év, amikor még váltunk a nyári és a téli időszámítás között, de ezt járvány felülírta.

A nyári időszámítás ötletét világítási költségek csökkentése érdekében Benjamin Franklin vetette fel először 1784-ben.

1916. április 30-án a Német Császárság és az Osztrák-Magyar Monarchia alkalmazta a világon elsőként a nyári időszámítást.

Magyarországon az 1950-es években az energiaellátás nehézségeit igyekeztek mérsékelni a nyári időszámítással, amit 1958-ban felfüggesztettek, majd 1980-ban ismét alkalmazták.

Európában 1996-tól egységesítették a rendszert.

Az Európai Unió először 1980-ban hozta összhangba a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás tavasszal és ősszel.

A jelenleg érvényben lévő irányelv szerint az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire. 

Az óraátállítás sokakat megvisel, de bizonyos káros hatásait ki lehet küszöbölni, ha időben, akár már a hónap közepétől, elkezdi hozzászoktatni magát. A téli - normál - időszámítás idején is figyeljen az elegendő alvásra, mert a test biológiai óráját nem lehet egy laza mozdulattal átállítani. 

.