Korszakváltozás előtt áll a hírközlés területe

MTI

2024.06.14. 14:12

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint erre szabályozási szinten is reagálni kell.

Korszakváltozás előtt áll a hírközlés területe, amelyre szabályozási szinten is reagálni kell - hangsúlyozta Lapsánszky András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlési elnökhelyettese a hatóság Fehér Könyv - színes álmok? Válaszúton az európai hírközlés-szabályozás című szakmai konferencián, Budapesten.

Elmondta, az Európai Bizottság az év elején tette közzé a hírközlési Fehér Könyvet, amely egyebek közt javaslatot fogalmaz meg arról, hogyan lehet megfelelni Európa digitális infrastrukturális igényeinek, milyen választ lehet adni a hírközlésre erősödő nyomásra, a jelentős szolgáltatási igényre.

Felidézte, hogy harminc év alatt a hírközlési iparágban globális verseny indult. A hírközlés a globális versenyképesség alapja lett, a gazdaság húzóágazatává és motorjává vált, áthatja a társadalmi és gazdasági viszonyokat egyaránt - sorolta.

A Fehér Könyv is arról szól, hogy nem szabad lemaradni a versenyben, mert az visszafordíthatatlan folyamatokat eredményezne. Ha a hírközlés előtt álló kihívásokra rossz válaszok születnének, az mérhető károkat okozna - jelentette ki az NMHH elnökhelyettese. Hozzátette, a hálózatok szolgáltatások érzékenyek a piaci versenyre, a beruházások megtérülésére, a szabályozói beavatkozásokra.

Lapsánszky András rámutatott arra, hogy a hírközlés előtt álló kihívásoknak külső és belső okai vannak.

A belső okok között említette egyebek között, hogy a műszaki fejlődés felgyorsult, nehéz kiválasztani a piacképes és valóban értékes, életképes technológiákat, nem könnyű eligazodni az újítások, találmányok, műszaki fejlődés területén. Ide sorolta továbbá a hírközlésen lévő hatalmas nyomást az óriási adatigényre. A fogyasztók elvárják, hogy a megszokott adatok mindig rendelkezésre álljanak, ráadásul az adatigényük folyamatosan nő - jegyezte meg.

Az elnökhelyettes külső okként említette a járványokat, a jelenlegi világhelyzetet, a háborúkat, és fontosnak nevezte a kiberbiztonság kérdését is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hálózati együttműködés, és a hálózati fejlesztés a jövőben szintet lép. Szerinte nemcsak az lesz az óriási kihívás, hogy mennyibe kerül a fejlesztés, hanem az is, hogy milyen ösztönzőket lehet alkalmazni a piaci versenyben.

Lapsánszky András szerint a hírközlés olyan fejlődést ért el a piaci versenyben az elmúlt harminc évben, amelyet egyetlen más, az állami monopóliumból kikerült ágazat sem tudott teljesíteni. "Az ágazat fejlődése és jelenlegi fejlettségi szintje a Fehér Könyvben megfogalmazott kritikák ellenére elismerést érdemel hazánkban és uniós szinten is" -fogalmazott.

Lehet, hogy vannak problémák, de ez az ágazat a hálózatokkal, a piaci szereplőkkel, a fogyasztói szolgáltatások választékával óriási eredményeket ért el az elmúlt harminc évben, ténylegesen a nemzetgazdaság motorja lett, és eljutott arra a szintre, hogy az ágazatról sikertörténetként lehet beszélni - mondta Lapsánszky András.

A konferencián Somos Gábor, az Európai Bizottság munkatársa szólt arról, hogy a Fehér Könyv három pillérre épül, a technológiára, az egységes digitális piac kiépítésére, a biztonság megteremtésére. A Fehér Könyvben megfogalmazott javaslatokra a véleményeket június 30-áig várják.

Kottra Gergő, Magyarország EU melletti Állandó Képviseletén dolgozó szakdiplomatája a magyar EU-elnökség hírközlési prioritásait ismertetve többi között kiemelte a versenyképesség javítását. Jelezte, hogy december 6-án tanácsülést tartanak, továbbá jogalkotási javaslatokat készítenek, napirenden lesz a roaming-kérdés, a távközlési szabványosítás. Budapesten és Brüsszelben egyaránt lesznek hírközlési konferenciák, események az elnökség alatt - mondta a szakdiplomata.

.