Nagy Gábor György ikerkiállításai Szombathelyen (2015. március 17.)

2015.03.12. 11:43

Nagy Gábor György képzőművész ikerkiállításai: “Re…” című kiállítás az NYME SEK Vizuális Művészeti Tanszék „Zero” Galériájában, Szombathelyen, március 17-én, kedden, 17 órától, és “Re...2” című a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában, Bogáton. A kiállítás május 3-ig tekinthető meg.

“Re…“ címmel nyílik kiállítás, az NYME SEK Vizuális Művészeti Tanszék „Zero” Galériájában március 17-én, kedden, 17 órától, és “Re...2” címmel, a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában, Bogáton.

Mindkét kiállításon, Nagy Gábor György munkái láthatók, aki adjunktusi minőségben hat éve oktatója Vizuális Művészeti Tanszéknek. A “Re...” kiállításcím arra utal, hogy alapvetően egy reprodukciós helyzet jellemzi mind a két kiállítást. A most 40-es évei végén álló művész Zero Galériában lévő kiállításának főképe, a „Gyöngyfolyosó” című kép. A 2001-ben készült kép ihletője a Római Hangszermúzeum folyosója, amivel a művész a Római Magyar Akadémián, 2001-ben eltöltött, 2 hónapos ösztöndíja alatt találkozott.

A téma folytatását a Bogáti Festetics kastély folyosóján találta meg. Az itteni folyosó képe inspirálta a kastély első emeletén kiállított kilenc képet. Az egyetemen kállított munkák pedig válogatást adnak, a művész negyedévszázados pályájának különböző állomásaiból. Rézkarcok a 90-es évekből, olajképek és fotó alapú printek a kétezres évek elejéről, és igencsak friss, homokfújt üveg technikával készült, sajtosdobozokra ültetett objektek. Mindegyik munkáján a gömb, és kör, mint mértani forma a főszereplő. A művész már az egyetemi évek alatt kisérletezett a kör szerepeltetésével.

Nagy Gábor György ikerkiállításai Szombathelyen

Diplomamunkája is két, majd kétméteres táblakép volt, ami két alapjaiból kiszakadó, hatalmas fekete kört ábrázolt. Az el soha nem érhető, “tökéletesség” keresése azóta is foglalkoztatja, és ez végigvonul egész életművén.

Nagy Gábor György 1966-ban született Debrecenben. Biológia-rajz szakos tanári diplomát szerzett 1990-ben Nyíregyházán, BGYTF-en. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán, Károlyi Zsigmond és Molnár Sándor festőosztályán diplomázott, majd ugyanitt sokszorosító grafikából mesterdiplomát is szerzett.

A művész képei számos hazai és külföldi köz és magángyűjteményben megtalálhatók. Munkássága során több, mint 20 díjat nyert el, tetőpontjaként 2012-ben megkapta a Munkácsy Mihály-díjat.

A művész kiállítását Készman József művészettörténész nyitja meg, aki a művészt mellesleg már a főiskolai évei alatt megismerte, és számos régebbi kiállításának méltatója, katalógusainak szerkesztője, cikkírója volt, most pedig, szinte már egy éve, az NYME SEK Vizuális Művészeti Tanszéken kollégák is.