Hirdetés

Virágzás napjai az Őrségben (Őriszentpéter, 2014. június 6-9.)

2014.05.22. 14:15

Hirdetés

Koncertek, kiállítások, valamint különböző művészeti előadások várják az érdeklődőket a 21. Virágzás Napjain, amelyet június 6. és 9. között rendeznek Őriszentpéteren.

A hagyományosan pünkösdkor megrendezett művészeti fesztiválon fellép többek között a Zala Szimfonikus Zenekar, az Egy Kiss Erzsi Zene, Szokolay Dongó Balázs és a Kobzos Együttes.  

„A programban a művészeti programok mellett helyet kapnak a gondolatkeltő, közvetlen tudástartalmat hordozó és közvetítő előadások is. Ezek kiválasztásánál minden elképzelhető műfaj szóba jöhet, az egyetlen kritérium az, hogy minőségi legyen’’ - mondta Sülyi Péter, a Virágzás Napjai főszervezője.

„A rendezvényen a fiatal tehetségek is rendszeresen lehetőséget kapnak egészen kisgyermek kortól kezdve, így a születőben lévő művészek pótolhatatlan tapasztalatot szerezhetnek azáltal, hogy érett mesterek közelségében, értő és figyelmes közönség előtt léphetnek pódiumra” - tette hozzá. A fiatal művészek a fesztivál ideje alatt reggelenként külön koncerteket tartanak Reggeli muzsika címmel az őriszentpéteri Malomban.

A rendezvény ideje alatt, június 7-én és 8-án Gondolkodó Együttlét néven több előadást is tartanak az őriszentpéteri Pajtaszínházban. Június 7-én Szerelmesek az alvilágban címmel Dr. Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem docense tart előadást az egyik római katambombában található különleges képsorozatról, ami alapján kideríthető, mit gondoltak a rómaiak az életről és a halálról.

A mese vége című előadás a Háry János fináléjáról szól, Ungár István előadásában. Június 8-án a klagenfurti egyetem tanára, Dr. Böszörményi László beszél a tudomány határairól, és a művészethez és valláshoz kapcsolódásáról. Mi az, hogy könnyűzene!? - ez a címe Vedres Csaba zenész előadásának, amelynek témája a szórakoztatóipari tucattermék és az egyedi művészeti alkotás közti különbség, azok határai. Az előadások nyitottak, a közönség bekapcsolódhat az elmélkedésbe, közösen gondolkodhat az előadókkal.

Tavalyi hétrétországi előadása után visszatér az Őrségbe a Góbi Rita Társulat is Érintések című előadásukkal. Előadói estet tart Fenyő Ervin többek közt Čapek, Karinthy, Rilke és Tolsztoj műveiből.

A zenei programok és előadások mellett különféle kiállítások is megtekinthetőek lesznek a fesztiválon, köztük Aknay János Kossuth-díjas festőművész alkotásai is, illetve két dokumentumfilmet is levetítenek: Sós Ágnes Szerelempatakját, és Ferenczi Gábor Overdose - Vágta egy álomért című filmjét a hírhedt magyar versenylóról.

A gyermekek számára a fesztiválon mindennap működő Iciri-piciri játszóház mellett a Budapest Bábszínház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház tart közös előadást Tíz emelet boldogság címmel. A kifejezetten családi napra tervezett pünkösdhétfőn a mesével, játékkal és zenével töltött családi délelőtt részeként Écsi Gyöngyi egy palóc népmesét is előad meseszínházában.

A napokra lebontott teljes program a honlapon elérhető.