Bloomsday 2014. programkínálata (Szombathely, 2014. június 16.)

2014.06.11. 09:04

BLOOMSDAY 2014 

Fő tér, Zsinagóga Udvar, Képtár 

2014. június 16. hétfő

15.00 Megnyitó 

Helyszín: Fő tér – Joyce Szobor 

Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar   - ír dalok 

 

15.15 20. Pecsételés 

A megnyitó után következik a hagyományos pecsételés. Az első nyomatokat Polgármester úr és Nagykövet úr helyezi el. Egy nagy 20-as szám és egy nagy Bloomsday felirat kerül porcukor formájában a térre. 

15.30 Képzős egyetemisták kiállítása 

Helyszín: Fő tér 

Ahogy Leopold Bloom személyiségének meghatározó tulajdonsága a toleráns szemlélete a különböző kultúrákkal, vallásokkal és értékrendekkel kapcsolatban, többször konfrontálódott saját társaival például az ír nacionalizmus elítélése miatt (például a Cyclops fejezetben), ami magának James Joyce-nak az álláspontját is tükrözte. 

A kiválasztott projekt ezen a vonalon kapcsolódik Leopold Bloomhoz, ugyanis az előítéletek természetével foglalkozik, a passzív vagy negatív érzelmekkel, az előítéletek ki, illetve szétrobbanásával. 

A mű a sztereotípiákkal terhelt emberi jellemek merevségét 3 emberléptékű szöggel jelképezi, melyek azért mégis keresik egymással a kapcsolatot.  A hétköznapi tárgyak az installációban szimbolikusak és antropomorfizálódnak, azaz emberi tulajdonságokkal ruházzák fel őket. A szögek közti drótok (drótkezek) és anyagok összefonódása ennek ellenére mintegy kéznyújtásként is értelmezhetőek. Az ember-szögek fatalapzatán különböző széjjel szórt, érzelmeket demonstráló képek láthatók. Ugyancsak az érzelmek, indulatok, vágyak széles skáláját képviselik a szögek közti színes folyadékkal telt lufik is, melyeket az alkotók a nézők segítségével ki, illetve szétrobbantanak, így vezetve le és szüntetve meg a bennünk élő előítéleteket és feszültségeket.  

16.00 Bloomsday 20 – Fogadás 

Előadások, visszaemlékezések, TV-s - archivált anyagok kivetítése  

Helyszín: Zsinagóga Udvar 

16.30 MúzsámAdria – kiállítás megnyitó 

Helyszín: Szombathelyi Képtár 

A kiállítást megnyitja: W.Farkas László 

A Szombathelyi Képtár kortárs kiállítást rendez Adriai inspirációkra. A kiállításra bármely vizuális művészeti ágban technikai megkötés nélkül lehetett jelentkezni. A bemutatásra kerülő festményeken és installációkon az Adriai tenger lazúrja jelenik meg. Néhol felsejlik a tengerparti kis városok mediterrán hangulata. A tengerbe beékelődő Isztriai félsziget kikötőinek és gondozott tengerpartjainak andalító légköre, szigetvilágának varázsa. Mind-mind kapocs, ami miatt a kiállításunk a Bloomsday rendezvényei sorába kapcsolódik, hiszen az akkortájt Triesztben lakó James Joyce, Szombathelyt választotta híres regényének az Ulysses helyszíneként.  

18.00 Joyce zenéi – A Savaria Szimfonikus zenekar koncertje – Bartók Terem  

A Savaria Szimfonikus Zenekar James Joyce kedvenc dalaiból és komolyzenei darabjaiból állított össze exkluzív összeállítást. Az est szerkesztője és karmestere az ír Robert Houlihan! Bevezetőt mond Takács Ferenc! 

20.00 Karak koncert – Zsinagóga udvar/Mozi  (eső esetén) 

Indie-folk vagy mi a nyavalya.2010 óta . Nemsokára megmutatják a második 3 számos EP-t. Mindenki örülni fog neki. Jó lesz. 
 
Németh Bence (gitár, ének,hegedű) 
Németh Balázs (dobok) 
Schüttönhelm "Süti" Tibor (tangóharmonika, trombita) 
Kapiller Mátyás (brácsa) 
Papp Gábor "Kis Z" (basszusgitár) 

 21.00 Firkin koncert – Zsinagóga udvar/ Mozi (eső esetén) 

2008 októberétől indult hódító útjára a Firkin zenekar, amely a kelta bulizene féktelenül szerethető műfaját honosította meg Magyarországon. Azóta több mint 300 koncertet adott az együttes itthon és külföldön is - Kanada, Franciaország, Svájc, Belgium, Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia. 
Mára már minden neves hazai fesztivál és koncerthelyszín fellépője a Firkin – Sziget Fesztivál, Művészetek Palotája, Hegyalja Fesztivál, SZIN, Alterába, Pannónia Fesztivál, EFOTT, Savaria Karnevál. 

“Olyan zenét játszik a Firkin, ami szikrát pattint a térdekbe és a talpak alá, sikolyokat és üvöltéseket fakaszt a torkokból a nagyszínpadoktól a kocsmákig. Ahogy az angol mondaná: firkin is good, firkin' good!”

.