Programajánló: Szent György-napi vásár és virágút Szombathely

2017.04.17. 16:00

Április 22-23-án lesz a a Szent György-napi vásár, április 29-30-án pedig a szombathelyi virágünnepet rendezik meg Szombathelyen.

Kézműves bemutatókkal és foglalkozásokkal, hagyományőrző csoportok műsoraival, galambfajta-bemutatóval, valamint kézműves és biotermékekkel várják az érdeklődőket április 22-23-án Szombathelyen a Vasi Skanzenbe, a Szent György-napi vásárra, a rákövetkező hétvégén pedig ismét megrendezik Szombathely herényi és kámoni városrészében a virágutat, ahol harminc helyi családi kertészet kínálja majd növényeit - közölték az MTI-vel a szervezők.

Fotó: arhív felvétel

    Horváth Sándor, a Vasi Skanzen vezetője elmondta: idén a "Kitettük a szűrét" kiállítás, divatbemutatóval egybekötött megnyitója ígérkezik a kétnapos vásár legkiemelkedőbb eseményének, melynek során az rátéttel, hímzéssel díszített népi ruházatot, az úgynevezett "cifraszűröket" - köztük Szilágyi Irén helyi népi iparművész munkáit - csodálhatják meg az érdeklődők.

    Hozzátette: a Savaria Múzeum és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghirdetett egy pályázatot, amelyen olyan saját készítésű szűrrátétes textilek - mellények, kabátok, stólák, malaclopók - készítésére kérték az arra vállalkozókat, amelyeket éppen a cifraszűrök ihlettek. Ezek legsikerültebb darabjait is láthatják a kiállításon, amely április 23-án nyílik és június 18-ig tekinthető meg.

    Katonai hagyományőrző egyesületek tagjai, néptánc és népzenei együttesek, énekkarok váltják egymást a színpadon, a kisebbeket bábjátékkal szórakoztatják. Szombaton délután a Szélkiáltó Együttes, vasárnap délután pedig Szalóki Ági ad koncertet.
    Szekér Tamás, a Herényi Kulturális- és Sportegyesület elnöke, a virágút főszervezője az MTI nek elmondta: április 29-30-án 15-ik alkalommal rendezik meg a szombathelyi virágünnepet, amelynek kiemelt témája idén a környezetvédelem.
    Újdonság az idei virágúton a "civil kavalkád" nevet viselő program, amelyen tucatnyi civil szervezet mutatkozik be, és az ünnepélyes megnyitó után kerékpáros jelmezes felvonulást is tartanak, melynek résztvevőit arra kérik, hogy kerékpárjaikat virággal díszítsék fel.

    A fő látványosság idén is maga az 1,3 kilométer hosszú virágút lesz, ahol a helyi családi kertészetek kínálják színpompás növényeiket, közben pedig különböző stílusokat képviselő zenekarok, tánccsoportok bemutatói szórakoztatják és gasztronómiai érdekességekkel várják a közönséget.

.