A jazz gyökereivel ismerkedtek a szombathelyi premontreis diákok

2018.04.27. 13:17

Igazi vérpezsdítő zenével rázta fel a hétköznapok egyhangúságát a Budapest Ragtime Band a Premontrei dísztermében.

Osztatlan sikerük nemcsak a műfajból fakadt: Széki József (xilofon és ének) kedvesen terelgette a fiatalok figyelmét a ragtime, a dixieland és a jazz jellegzetességei felé. Az együttes egy „klasszikus” ragtime-mal indította a koncertet, ahol a zenészek már megmutatták virtuozitásukat. Mindjárt ezután meghallhatták, miben hasonlít a dixieland a ragtime-hoz és miben különbözik. Az Alexander’s Ragtime Band című sláger szolgáltatta az alapot az improvizáció bemutatásához.

A zenekar számított a diákközönség zenei műveltségére is, hisz rövid, kicsit jazzesített komolyzenei részletekből kellett megmondani a bátor vállalkozóknak a zeneszerzőt és a mű címét. Az improvizáció alapjaival más módon is megismerkedhettek a fiatalok: Széki József egyszerű, apró átalakításokkal előénekelt dallamokat, amit a sokszor kacagások közepette énekelt vissza a közönség. A zenekar vastaps kíséretében a Mézga család zenéjével búcsúzott.

A zenekar tagjai: Gayer József- bőgő; Széki József-xilofon, ének; Kovács Ferenc-trombita; Dorogi Ákos-zongora; Szakáll Tamás-hegedű

 

Kajzinger Ildikó

Galéria

.