Építőtábort szerveznek középiskolásoknak a Kis-Balatonnál

2018.05.11. 17:50

A Kis-Balaton valószínűleg ország egyik legszebb helyen fekvő "munkahelye" lesz a diákoknak.

Az egykori építőtáborok értékteremtő, közösségépítő szerepét felidézve és újragondolva középiskolás fiataloknak szerveznek építőtábort a Kis-Balatonnál a vízügyi igazgatóság és a nemzeti park részvételével.

    A pénteki, zalaszabari sajtótájékoztatón az ötletadó Szabadics Zoltán elmondta: az általuk működtetett Holnapocska Tábor szellemiségében a család, az egészség és a munka áll a középpontban. A családi kikapcsolódást kínáló, illetve több ezer gyógyulófélben lévő gyermeknek rendszeresen helyet adó létesítmény a munkának, mint értékteremtő tevékenységnek is szerepet szán, ezért gondoltak egy újfajta építőtábori program megalkotására.
 

   A Szabadics Alapítvány és a Szabadics Zrt. a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Nyuduvizig), valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) együttműködésében augusztus végén két turnusban 20-20 középiskolás fiatalnak ad helyet a Zalaszabarban újonnan épített erdei jurtatáborban. Az ingyenes táborozás kezdeményezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyedi döntéssel anyagilag is támogatja. 


    A már most megtelt két egyhetes turnusban a diákok délelőtt hasznos munkával töltik az idejüket, délután pedig a kikapcsolódásé a főszerep. Gaál Róbert, a Nyuduvizig igazgatója ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy már az is eredmény, ha a számítógép előtt görnyedő fiatalokat ki tudják vinni a szabadba. 

    A középiskolások szakmai irányítás és munkavédelmi felkészítés mellett részt vesznek a Kis-Balaton tanösvényeinek karbantartásában, a növényápolásban, a sétányok, kavicsos utak felújításában, a faszerkezetű építmények rendbetételében. Sokan talán először végeznek majd kétkezi munkát, de így látni fogják, hogy van látszata, eredménye a tevékenykedésüknek - emelte ki Gaál Zoltán. 
 

   Puskás Zoltán, a BFNPI igazgatója úgy vélekedett, hogy a virtuális világból a való világba kerülő gyerekeknek valódi élményként maradnak majd meg a természetben tett barangolások, vagy a kétkezi munkától szerzett jóleső fáradság. 
 

   Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. vezérigazgatója arra is kitért, hogy a táborozók - az évtizedekkel ezelőttihez képest - összehasonlíthatatlanul korszerűbb körülmények között tölthetnek egy hetet a táborban. Az pedig külön érdekesség, hogy a Kis-Balaton valószínűleg ország egyik legszebb helyen fekvő "munkahelye" lesz a diákoknak.
 

blb \ bhi

.