Sármelléki repülőtér: 50 évre szóló megállapodás a működtetésről

2010.03.03. 18:54

Az SCD csoporthoz tartozó FB Airport Kft. vette bérbe és üzemelteti a sármelléki repülőteret ötven plusz ötven évre, a megállapodást szerdán kötötték meg a tulajdonos sármelléki és zalavári önkormányzattal - tájékoztatta az SCD Group szerdán közleményben az MTI-t.

A szerződés értelmében az üzemeltető 6 millió forint fix összegű éves alapdíjat, továbbá a repülőtér forgalmához kötött prémiumot fizet a tulajdonos sármelléki és zalavári önkormányzatnak.

Az önkormányzatok reményei szerint vállalkozási övezet is kiépülhet a repülőtér körül.
Az SCD Group közlése szerint a hatósági engedélyek megszerzését, illetve a márciusra tervezett sikeres próbarepülést követően április elsején fogadhatja Sármellék az első nemzetközi járatot.

A társaság számításai szerint a repülőtér működtetése és fenntartása évente félmilliárd forint befektetést igényel majd az SCD részéről. Becsléseik szerint a sármelléki repülőtér legkorábban 2012-ben hozhatja vissza a 2008-ban regisztrált, közel 150 ezres utaslétszámot, és csak középtávon várható, hogy a forgalom eléri a nullszaldós működéshez szükséges mértéket.

A FlyBalaton repülőtér hasznosítására kiírt nyilvános pályázaton az SCD csoporthoz tartozó FB Airport Kft. tette a legjobb ajánlatot. Az új üzemeltető közleménye szerint már tavaly év végén eszközbérleti szerződést kötött a felszámolás alatt lévő, a repteret korábban üzemeltető társasággal, így minden szükséges feltétellel, eszköz- és ingatlanvagyonnal rendelkezik a sármelléki repülőtér üzemeltetéséhez.

Tomcsányi Gábor, az SCD Group Zrt. vezérigazgatója a közleményben úgy fogalmaz: az SCD Group elkötelezett a balatoni turizmus fejlesztése mellett, amelyhez elengedhetetlen a sármelléki repülőtér kiszámítható működése. Emellett az SCD balatoni turisztikai beruházásainak megvalósításához komoly üzleti hátteret biztosít a repülőtér által bonyolított nemzetközi utasforgalom. Ezért döntöttek úgy, hogy akár veszteséges üzemeltetés mellett is minden szükséges lépést megtesznek a FlyBalaton repülőtér megmentése érdekében.

Az SCD tájékoztatása szerint a cégcsoport a repülőtér körül fekvő, további 200 hektáros terület hasznosítási pályázatát is elnyerte. A társaság a földterület kármentesítését követően a légikikötő működéséhez illeszkedő fejlesztéseket kíván megvalósítani.

Az egykori szovjet laktanya területének bérletéről szóló szerződést a következő hetekben írják alá, ennek értelmében az SCD csoport több év alatt összesen egymilliárd forintot fizet a sármelléki és zalavári önkormányzatoknak.

Szabó Vendel, Sármellék polgármestere az MTI megkeresésére szerdán elmondta: a megállapodástól azt remélik, hogy nemcsak a személy-, hanem az áruforgalom is ismét növekedni fog a repülőtéren. A leszállóhely körül, az egykori szovjet laktanya területén - a korábbi elképzeléseiknek megfelelően - ugyanakkor vállalkozási övezet, ipari park épül ki, amely a reptérnek is hasznára válik, de épít annak az adottságaira, lehetőségeire is.

A polgármester hozzátette, hogy a bérleti szerződés érdemben nem befolyásolja azt a több mint 200 millió forintos követelést, amelyet az 1991 és 1995 közötti üzemeltető Balaton Airport Kft. támaszt a tulajdonosokkal szemben.

Az önkormányzatok a Legfelsőbb Bírósághoz felülvizsgálati kérelemmel fordultak az ügyben tavaly októberben elvesztett per miatt. Ha ezen a fórumon is számukra hátrányos döntés születik, a befolyó bérleti díj segítheti a törlesztést, mert a két önkormányzat egyben nem tudná kifizetni az adósságot, csak ütemezetten, részletekben.

A zalavár-sármelléki - jelenleg FlyBalaton nevet viselő - repülőteret 1991-től 1995 márciusáig üzemeltette a Balaton Airport Kft. Az akkor még állami tulajdonban lévő területen beruházásokat végzett, az objektumot alkalmassá tette a polgári használatra.

A társaság 1996-ban indított pert a magyar állammal mint tulajdonossal szemben, a kereset szerint ugyanis nem térítette meg a beruházás költségeit, és tendert sem írt ki a reptér hasznosítására. A két önkormányzat ennek a követelésnek a terhével kapta meg 2004-ben az ingatlant.

Az új tulajdonosok nem sokkal később a többségi ír tulajdonban lévő Cape Clear Aviation Kft.-nek adták bérbe a repteret 99 évre szóló használattal. A társaság ellen, a felhalmozott mintegy 700 millió forintos tartozása miatt azonban tavaly ősszel felszámolási eljárás indult.

A budapesti székhelyű Balaton Airport Kft. a tulajdonos zalavári és sármelléki önkormányzat ellen a múlt év októberében pert nyert. A 200 millió forintos követelés miatt a Balaton Airport nemrég végrehajtási jog bejegyzése iránti kérelmet jegyeztetett be a földhivatalnál, a társaság ügyvezetője pedig a múlt héten úgy nyilatkozott a Zalai Hírlapnak, hogy akár a terület elárverezése útján is szeretne hozzájutni az összeghez.

.