Vihar utáni munkálatok - Mi a valós helyzet a Savaria Karnevál körül?

2015.05.04. 15:08

Hogy idén nem építik meg a diadalívet, az csak a jéghegy csúcsa.   

A szervezeti és személyi változások miatt az utóbbi időben alig-alig volt követhető a Savaria Történelmi Karnevál sorsa.

Mostanra tűnik úgy, stabilizálódnak a viszonyok és az irányvonalak. Annyi már látszik, hogy sok minden változni fog.

"Nyilván szokni kell, hogy a karneváli alapítvány 15 év után új szerepbe kerül, és a helyzetet tovább színezik a személyi változások, de számomra már a kezdetektől teljesen tiszta az új struktúra. A karnevált ezentúl két cég szervezi. A Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-hez (TDM) tartoznak a szerződések, a technikai és infrastrukturális kérdések, míg a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány alapítvány a szakmaiságért és a programokért felel" – mondta Csapláros Andrea, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a Savaria Múzeum igazgatója. 

A munkamegosztásban az a logika, hogy a TDM a város turisztikai kínálatába és arculatába illeszti Szombathely nagyrendezvényét, míg az alapítvány pályázatok segítségével igyekszik forrást találni az általa szervezett és szakmailag ellenőrzött programoknak.

Ha például a Ferences-kertet vesszük alapul, akkor az oda meghívott hagyományőrzőket az alapítvány választja ki az autentikusság figyelembe vételével, ők állítják össze a programokat, míg a TDM biztosítja a hátteret, a hangosítástól kezdve a mosdók takarításán át a biztonsági emberekig.

Arra a felvetésünkre, hogy nem fog-e zavart és rivalizálást okozni a kettős vezetés, Csapláros Andrea úgy válaszolt, hogy ő ilyen veszélyt nem lát. Egyrészt, mert nagyon világosan le van írva, hogy ki miért felelős, másrészt a korábban voltak már a városon belül hasonló munkamegosztásban bonyolított programok, és ezek jól sikerültek. Ilyen volt utoljára március 15., melyet az Agora és a Savaria Múzeum szervezett közösen.  

Mi a valós helyzet a Savaria Karnevál körül?

A pénzügyek 

Az alapítvány gazdálkodását jelen pillanatban egy igazságügyi könyvszakértő vizsgálja. Ebben önmagában semmi rendkívüli nincs, ez az átadás-átvételi folyamat természetes része - tudtuk meg. 

A nehéz helyzetet az okozza, hogy jelenleg az alapítványnak kb. 30 millió forintnyi lejárt határidejű kifizetetlen számlája van, mely a korábbi vezetés alatt halmozódott fel, és melyet most kezelni kell valahogy - hangsúlyozta Csapláros Andrea. 

Bár az alapítványnak vannak bevételei, ekkora összeget lehetetlen kigazdálkodni. Hogy hogyan lehet egyenesbe hozni a szekeret, arról valószínűleg majd a közgyűlésnek kell határoznia.

"A karnevál körüli pénzügyi helyzetet a tervek szerint a júniusi közgyűlés tárgyalja majd meg. Addigra elkészül a könyvszakértő jelentése, és tudni lehet, hogy a követelésből mennyi a valós, rendben vannak-e a teljesítések és a szerződések. Ha jogosak a követelések, akkor városnak fizetnie kell. Ennek a költségvetésében jelenleg semmilyen fedezet nincs" - közölte Molnár Miklós, a város költségvetéséért felelős alpolgármestere.

Arra a kérdésünkre, hogy akkor honnan lehet ezt a tekintélyes összeget - ami nagyságrendileg valószínűleg nem nagyon változik – júniusig előteremteni, az alpolgármester elmondta: nem kizárt, hogy emiatt a költségvetést is módosítani kell. Hozzátette: az új kuratórium a vizsgálat lezárta után az alapítvány könyvelését átadja a városi gamesznek, ami egyben azt jelenti, hogy a pénzügyek a város számára is áttekinthetők és rendezettek lesznek, úgymond "helyreáll a bizalom."

Mennyire lesz más a karnevál? 

Az időhiány miatt nagy strukturális átalakításokra az idén már nem kerül sor, de néhány változás más most érzékelhető lesz.

Nem kerülnek ki például a helyszínekre a stilizált szobrok, és nem építik meg a sokat vitatott diadalívet sem a Thököly utcán. Ennek a döntésnek anyagi és szakmai okai egyaránt vannak - tudtuk meg.

Szintén ez utóbbi törekvést erősíti, hogy péntek a Ferences-kertben kimondottan szakmai nap lesz. A nagyközönség meghívott egyetemi tanárok és kutatók segítségével ismerkedhet meg mindazzal, amit a hagyományőrző csoportok megjelenítenek. 

Csapláros Andrea szeretné, ha a szombathelyi lakosok a korábbinál jobban magukénak éreznék a karnevált. Ennek jegyében a programokon több lesz a megyéből érkező szereplő, és a szombathelyi középiskolások is aktívabban lesznek jelen a programokban, ideértve a jelmezes felvonulást is.

Május elején áll munkába Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. (TDM) új ügyvezetője, aki a kezdetektől részt vesz az esemény szervezésében, jelen pillanatban a kuratórium titkára. Nyertes pályázatában az áll, és ezt lapunknak szóban is megerősítette, hogy szeretné gazdaságilag hatékonyabbá tenni Szombathely legnagyobb és legismertebb programját, egyben úgy véli, mindenképpen intenzívebb marketingmunka kell majd. 

Abban egyetért a kuratórium vezetőjével, hogy nagyobb hangsúllyal kell megjelentetni a helyi értékeket, emellett - ahogy pályázatában is olvasható - szeretne több apró, intim karneváli helyszínt. 

Mit mondanak a korábbi kritikusok? 

Balogh Károly a Vas Megyei Turizmus Szövetség elnöke korábban több szempontból és több pozícióból is jelezte szakmai észrevételeit a karnevállal kapcsolatban. Az elmúlt hónapok fejleményeiről azt gondolja, felesleges volt az eddigi aggodalom az idei karnevál miatt, hiszen a kulcsrendezők - ha más szervezeti formában is - ugyanazok, mint korábban. Ugyanakkor - mondja - szerencsésebb lenne, ha a vita már a 2016-os karneválról folyna, hiszen egy ekkora programsorozatot évekkel előre kellene tervezni. Hozzátette: számára teljesen logikus, hogy a karnevál mint kiemelt turisztikai termék a város turisztikai szervezetéhez, a TDM-hez került. "A keretrendszer jó irányba változott, megszűnik az egymásra mutogatás, a nehezen áttekinthető egyeztetések" - mondja a szakember, aki a változásoktól azt várja, hogy a helyi gazdaság szereplői a korábbinál nagyobb súllyal tudnak majd bekapcsolódni az eseményekbe.

Ez utóbbi kérdésben a Vas megyei ipar- és kereskedelmi kamara is éles kritikával illette a gyakorlatot. Kovács Vince kamarai elnök - és nem mellesleg a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának (feb) az elnöke – most ezzel kapcsolatban annyit mondott lapunknak, hogy a szervezeti és személyi változások bizakodásra adnak okot, ugyanakkor amíg az új ügyvezető nem áll munkába, addig nem szívesen bocsátkozna részletes értékelésbe.

.