Szombat esti valétálás Sopronban (videóval)

2015.05.10. 10:05

Még mindig élnek a selmeci diákhagyományok.

Sokaknak talán ismeretlenül csenghet a valétálás kifejezése, ez a régmúltra visszatekintő hagyomány ugyanis csak néhány város sajátossága.

A valétálás kifejezés a latin eredetű „Valete!” szóból származik, mely „Éljetek boldogul!” jelentéssel bír. A „Valete” egy útra bocsátó áldás az Alma Mater részéről.

Lezajlott a valétálás Sopronban

A végzősök fáklyákkal vonulnak végig a városon

A selmeci diákhagyományok eredete a Selmecbányán 1735-ben alapított Bergschola (bányászati-kohászati iskola) hallgatóihoz kötődik. A hagyományok később (a főiskola soproni tartózkodása alatt) kibővültek helyi momentumokkal is. Így együtt képezik a selmeci-soproni diákhagyományok körét, amelyet a selmecbányai kötődésű felsőoktatási intézményekben a mai napig ápolnak, például a Miskolci Egyetemen, a Nyugat-magyarországi Egyetemen Sopronban, de Dunaújváros és Székesfehérvár selmeci előddel rendelkező felsőoktatási intézményeiben is.

Lezajlott a valétálás SopronbanA Fő tér volt a valétálás végállomása

A valétálás tehát ezen hagyományok egyike, mely során a hallgatók végső búcsút vesznek az egyetemtől. Ilyenkor hagyományosan bányászlámpákkal és fáklyákkal énekelve vonulnak végig a végzősök a belvárosban, mintegy elbúcsúzva az Alma Maternek helyt adó várostól.

Nem volt ez másként szombat este sem, amikor az Erdőmérnöki Kar, a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar, valamint a Közgazdaságtudományi Kar több mint száz hallgatója ballagott. A lassan kígyózó hallgatók tömege hozzátartozóik és az érdeklődők népes táborától övezve este nyolckor indult útnak a Nyugat-magyarországi Egyetemtől. Fél kilenc tájban értek a belvárosba, közeledtüket villódzó rendőrautók és lámpásokkal keringő diákok (ezt a jelenséget szalamandernek nevezik) közeledte jelezte.

Lezajlott a valétálás Sopronban

Fodor Tamás polgármester búcsúzott a hallgatóktól

S bár az előrejelzések szerint esőre lehetett számítani, az időjárás végül kegyes volt a ballagókhoz, így mindenki zavartalanul élvezhette a különleges látványt.

A sor végül bekígyózott a Fő térre, a menet végállomására. Az ünnepség a himnusz eléneklésével vette kezdetét, amit Fodor Tamás polgármester beszéde követett. A polgármester felhívta a figyelmet a selmeci diákhagyományok különlegességére és fontosságára. Elmondta, hogy bár a végzősök befejezték tanulmányaikat, Sopron mindig szeretettel várja vissza őket. „Érjék el álmaikat, legyenek eredményesek az élet minden területén! – búcsúzott a valétálóktól Fodor Tamás.

Videó: énekelve vonulnak a végzős diákok

Ezt követően Kiss Milán és Csigó Ádám végzős hallgatók búcsúztak el diáktársaiktól és a várostól is, felelevenítve az egyetemhez fűződő emlékeiket.

Trombitaszóval kísért megemlékezés következett a város egykori polgármesteréről, Thurner Mihályról, akinek szobránál ez alkalomból koszorút helyeztek el a hallgatók. Ezzel ért véget a 2015-ös valétálás, mely minden kiérkezőnek örök emléket és élményt nyújtott.

Fotók: Szeniczei Patrik

.