A walesi-magyar mérkőzés eredménye - Pótselejtezős a magyar csapat

Labdarúgás

MTI

2019.11.19. 23:13

A magyar labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett.

A magyar labdarúgó-válogatott kétgólos vereséget szenvedett Wales vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó, keddi játéknapján, így márciusban pótselejtezőre kényszerül.

A szigetországiak a 15. percben Aaron Ramsey fejesével szereztek vezetést, majd a második félidő elején a Juventus játékosa állította be a végeredményt is, amellyel a három éve elődöntős Wales a horvátok mögött csoportmásodikként kijutott a jövő évi kontinenstornára.

A magyarok a kudarccal a negyedik helyre csúsztak vissza az ötösben, mert a sereghajtó Azerbajdzsánt legyőző Szlovákia is megelőzte.
Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a tavaly őszi Nemzetek Ligája alapján még a márciusi pótselejtezőn kijuthat a részben budapesti rendezésű Eb-re. Ehhez két meccset kell majd nyernie, az ellenfelek a pénteki sorsoláson derülnek ki, az első találkozót mindenképpen idegenben játssza a nemzeti együttes.

A magyarok az 1986-os világbajnokság óta nem jutottak ki egyenes ágon világtornára.

Eb-selejtező, E csoport, 10. (utolsó) játéknap:
Wales-Magyarország 2-0 (1-0)


Cardiff, Cardiff City Stadion, 31 762 néző, v.: Ovidiu Hategan (román)
gólszerző: Ramsey (15., 47.)
sárga lap: Lockyer (72.), James (88.), illetve Pátkai (66.), Kovács I. (71.)

Wales:
Wayne Hennessey - Connor Roberts, Tom Lockyer, Chris Mepham, Ben Davies - Joe Morrell (Ethan Ampadu, 50.), Joe Allen - Aaron Ramsey, Gareth Bale (Harry Wilson, 88.), Daniel James - Kieffer Moore

Magyarország:
Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Baráth Botond, Lang Ádám, Nagy Zsolt - Pátkai Máté, Nagy Ádám (Kovács István, 60.) - Dzsudzsák Balázs (Varga Roland, 72.), Szoboszlai Dominik, Sallai Roland (Holender Filip, 83.) - Szalai Ádám

    I. félidő:
    ----------
    15. perc: Bale kapott labdát a jobb oldalon, Lang mellett középre adott, ahol Ramsey 6 méterről zavartalanul fejelhetett a kapu közepébe (1-0).

    II. félidő:
    -----------
47. perc: Davies bal oldali szabadrúgása után Bale az ötös bal oldalához játszotta a labdát, az ott üresen érkező Ramsey pedig közelről a hosszú felső sarokba lőtt a tehetetlen Gulácsi mellett (2-0).

Nem kezdett olyan megilletődötten, vagy ijedten a magyar válogatott, mint Horvátországban, vagy négy napja a Puskás Aréna megnyitóján Uruguay ellen, Marco Rossi szövetségi kapitány láthatóan agresszív futballt kért játékosaitól. Eleinte nem ízlett a szigetországiaknak a magyarok sok futással párosuló mezőnyjátéka, ami védekezésben hatékonynak bizonyult ugyan, ám támadásban már nem sokat ért, mivel a sok pontatlan passz miatt nem sikerült megtartani a labdát.

A három hiányzó miatt felforgatott magyar védelem első megingását kihasználta a walesi csapat, amely így 15 perc után előnybe került: Nagy Zsoltot átjátszották, így Langnak kellett kiváltania a jobb szélen meglóduló Bale-re, középen pedig üresesen maradt Ramsey, aki fejjel nem is hibázott ziccerben. A gól nem változtatott a játék képén, a szigetországiak irányítottak, a magyarok gyors ellentámadásokban bíztak, de az akciók rendre elakadtak.

A walesiek a gólhoz hasonló támadás végén a második ziccerüket elhibázták Moore révén, viszont nem sokkal később először a magyarok is veszélyeztettek, Szalai okosan visszafejelt labdája után Szoboszlai lőhetett volna gólt, de Hennessey óriásit védett, majd a kipattanó után Sallai próbálkozását is hárította. A szünetig több helyzet nem volt, a magyarok - két megingást leszámítva - szervezetten védekeztek, de támadásban szinte semmiféle veszélyt nem jelentettek, mert előre játékban rendkívül pontatlan volt a középpályás sor.

A második játékrész a lehető legrosszabbul kezdődött, egy szabadrúgást követően azonnal megduplázta előnyét a hazai csapat. A második kapott gól alaposan megtörte a magyarokat, akik szinte teljesen beszorultak a hátralévő időben. A megtizedelt védelem viszont állta a sarat a nyomás alatt, a hátvédek rengeteg lövést blokkoltak, helyenként önfeláldozóan mentettek, s rendre kisegítették egymást.

A hátsó egység teljesítményéről árulkodó, hogy a sok hazai lehetőség ellenére Gulácsi a 75. percben védett először bravúrral. A támadójátékról pedig az a legbeszédesebb, hogy a walesi hálóőrnek jószerivel dolga sem akadt, mivel a magyar együttes a félpályát is csak elvétve lépte át, így pedig még a szépítésre sem volt reális esélye.

Az utolsó negyedórában a walesiek egyre inkább a biztonságra törekedtek, ezért ekkor csökkent a magyar kapura nehezedő nyomás is. Összességében Wales végig jobban futballozva megérdemelten nyerte meg a találkozót, és jutott ki az Eb-re.

.