Megkezdődnek a Szent Márton-emlékév programjai Szombathelyen

2015.11.02. 17:11

Szombaton püspöki szentmisével indul a rendezvénysorozat.

Szombaton a szombathelyi székesegyházban püspöki szentmise keretében nyitják meg hivatalosan a Szent Márton jubileumi emlékév programsorozatát - közölte Molnár Péter, a Szombathelyi Egyházmegye sajtómunkatársa hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az ünnepi szentmise főcelebránsa Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök lesz, a jubileumi emlékévet pedig Veres András szombathelyi megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nyitja meg.

Szombathelyen, Szent Márton szülővárosában minden év novemberében számos egyházi és világi rendezvényen emlékeznek meg Európa legnépszerűbb szentjéről, és már hónapok óta zajlanak a jubileumi emlékév előkészületei is.

Ezek közé tartozott a szombathelyi Szent Márton-templom felújítása is, amelynek új oltárát péntek délelőtt 10 órakor szenteli fel Veres András megyés püspök.

A székesegyházból a vesperást követően idén is útnak indul a hagyományos lámpás felvonulás, ez a belvároson át a Szent Márton-templomhoz vezet, amely előtt egy szoborcsoport azt a pillanatot örökíti meg, amikor Szent Márton megkereszteli az édesanyját. A szobornál koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak.

Handler András, a Szent Márton Programiroda programszervezője ismertette: szombat délelőtt Szombathely főterén Szent Márton-kirakójáték lesz, valamint a Márton napjához kötődő néphagyományokkal, jóslásokkal, szokásokkal, hiedelmekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Fotó: alon.hu

Szombat este az AGORA Kulturális Központban ünnepi gálaműsor keretében elismeréseket adnak át azoknak, akik szakmai munkájukkal hosszú időn át sokat tettek a városért.

Szombaton és vasárnap Szombathelyen, a Vasi Skanzenben ismét megrendezik a Szent Márton napi országos nagyvásárt, amelyre az ország szinte minden részéről és külhonból is érkeznek kézművesek és árusok, hogy portékáikat kínálják.

Vasárnap délután négy órakor ünnepi hangversenyt tartanak a Szombathelyi Székesegyházban, ahol Kocsár Miklós: Szent Márton püspök dicsérete és Orbán György: Magnificat című műve hangzik el.

A különböző programok november végéig folytatódnak, ezek között lesz ismeretterjesztő előadás, helytörténeti játék, emléktúra, kórustalálkozó, kiállítás, gasztronómiai bemutató, családi nap, illetve több általános iskola és óvoda is bekapcsolódik az ünneplésbe.

Jövőre lesz az egykori Pannónia provinciából származó Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulója, ebből az alkalomból hirdették meg a 2015 novemberében kezdődő egyházi évre az egyházmegyében a Szent Márton-emlékévet.

.