A szervezők a 2010-es savaria Karneválról (letölthető programfüzettel)

2010.08.11. 15:56

Annak ellenére, hogy egyharmadával kevesebb költségvetésből gazdálkodhat mint tavaly, továbbra is színvonalas programokat és izgalmas látványosságokat ígér a rendezvény.

Savria Karnevál 2010

Augusztus 20-án kezdődik az idei Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen, amely annak ellenére, hogy egyharmadával kevesebb költségvetésből gazdálkodhat mint tavaly, továbbra is színvonalas programokat és izgalmas látványosságokat ígér - hangoztatták a szervezők szerdán, Szombathelyen tartott programismertető sajtótájékoztatójukon.

Letöltés: A 2010-es Savaria Karnevál programja (pdf)

Szommer Ildikó karneváligazgató közölte, hogy tizenhét helyszínen 211 program zajlik majd a háromnapos rendezvényen, amelyre idén legalább 120 ezer érdeklődőt várnak.

A történelmi karnevál fő látványossága idén is a jelmezes felvonulás lesz, amelyből a korábbi kedvező tapasztalatok hatására kettőt is rendeznek.

Savria Karnevál 2010
 

Először péntek este hat órakor indul a menet, a lemenő nap fényében a Királyok felvonulása köszönti az államalapító Szent István emlékét, felidézve Magyarország koronás uralkodóit.

A hagyományos fáklyás felvonulás szombat este nyolc órakor kezdődik, amelynek keretében több száz katonai hagyományőrző és jelmezes vonul végig Szombathely belvárosának utcáin. Róma légióit az előttük ott élő kelták csapatai, az ókori Savaria polgárai és vendégei, gladiátorok, majd germánok és a népvándorlás korának nomádjai követik. A színpompás menetet idén is artisták és garabonciások, gólyalábasok, dobosok, zenészek, tűz- és zászlóforgatók teszik érdekesebbé.

Szommer Ildikó szólt arról is, hogy a Karneválszínház - amelynek előadásai a megyeháza udvarán már ezen a csütörtökön megkezdődnek - Georges Feydeau és Maurice Desvalliéres A tartalék tartalékos című bohózatát mutatja be Hamvai Kornél átiratában a szombathelyi Weöres Sándor Színház művészeinek előadásában. A darabot Jordán Tamás rendezte.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy idén is kinyit az Öreg Város Vására, ahol hetven kézműves kínálja portékáit, a megszomjazók pedig betérhetnek a Borok Utcájába. A Romkertben idén is lesz rabszolgavásár, a városháza előtt felállított Fórum Színpadon egymást követik majd a különböző zenei stílusokat képviselő együttesek. A Ferences kertben lévő Történelmi Témaparkban hagyományőrző csapatok táboroznak és csapnak össze időnként egymással.

A legkisebbeket a Gayer parkban lévő Kalandvárra várják, ahol ókori és középkori játékokat próbálhatnak ki; olyan vendégek szórakoztatják őket zenéjükkel, mint Gryllus Vilmos és a Kis-Hétrét együttes.

A karnevál előestéjén, augusztus 19-én csütörtökön 20 óra 30 perces kezdettel - mintegy bevezetül - Szombathely főterén a Savaria Szimfonikus Zenekar ad koncertet, az általuk megszólaltatott népszerű dallamokat lézershow színesíti majd.

A tavalyi évhez hasonlóan az ALON internetes sátorral lesz jelen a rendezvény szívében, a Fő téren. Hogy pontosan hol lehet bennünket megtalálni, és milyen szolgáltatásokat kínálunk a látogatóknak, arra majd később részletesen kitérünk.

A 2010-es Savaria Karnevál idei programja innen tölthető le.
 

.