A szocialisták a szombathelyi költségvetésről, a Fidesz a szocialistákról

2011.02.21. 18:07

Még a korábbiaknál is jóval zűrösebbnek ígérkezik Szombathely 2011-es költségvetése.

Czeglédy Csaba sajtótájékoztattója

A városvezetés után az ellenzék is elmondta véleményét a tervezetről, a Fidesz sajtóközleményben válaszolt. Közben meglehetősen nagy vitát kavart lapunk a témával kapcsolatos jegyzete is.

Hétfőn a városháza előtti lépcsőkön tartott sajtótájékoztatót a szombathelyi MSZP- SZTKE frakciója.

A téma a város idei költségvetése, illetve a városvezetés pénteki sajtótájékoztatója volt.

Czeglédy Csaba frakcióvezető elöljáróban elmondta: eredetileg nem terveztek ez ügyben sajtótájékoztatót a csütörtöki közgyűlés előtt, de a városvezetés pénteki megszólalása „kiverte a biztosítékot”. A szocialista párt „rendkívül pofátlannak” tartja azokat az állításokat, melyekkel az előző városvezetést akarják egyedül felelőssé tenni a felhalmozott adósságállomány miatt.

A jobboldali vezetők elfeledkeznek arról, hogy két éven keresztül a város költségvetését nem lehetett elfogadni a szavazatuk nélkül, illetve 2010 elején először semmilyen, majd a Fidesz által előterjesztett költségvetés került elfogadásra Szombathelyen – emlékeztetett Czeglédy Csaba, hozzátéve, hogy a kialakult helyzetért a felelősség közös.

Czeglédy Csaba sajtótájékoztattója

A város adóssága az elmúlt két évben duplázódott meg, és amellett sem lehet elmenni, hogy világgazdasági válság van, csökkentek a város bevételei, ugyanakkor mind a korábbi, mind a mostani kormány csökkentette az önkormányzatok támogatását –hangzott el.

Azért is pofátlan a Fidesz álláspontja, mert ők 2010-ben megígérek a választóknak, hogy több pénz lesz az önkormányzatoknak. Ebből nem lett semmi, olyannyira, hogy 2011-ben Szombathely 150 millió forinttal kevesebbet kap, mint az előző évben – mondta a frakcióvezető.

A szombathelyi Fidesznek – többek között a választás miatt - két éve nem volt bátorsága hozzányúlni a struktúrához, ugyanakkor a szocialisták támogatni fogják azokat az átalakításokat, melyek nélkül a város nem tud tovább működni, de a fűnyíró elvhez nem fognak hozzájárulni – hangsúlyozta a politikus.

Czeglédy megdöbbentőnek nevezte, hogy Molnár Miklós alpolgármester bizonyos tényekkel nincs tisztában. (Az elhangzottakat részletesen is tartalmazza az a 12 pontban megfogalmazott sajtóanyag, melyet a párt képviselői sajtónak adtak, és melyet a cikk után lehet elolvasni.)

Czeglédy Csaba a téma kapcsán az Alon cikkét is megemlített mint olyant, amely szintén a közös felelősségről ír.

A délután folyamán a Fidesz frakció egy rövid nyilatkozatban reagált az elhangzottakra.

Ebben többek között azt írják, hogy az MSZP „mai demagóg sajtótájékoztatója minden szakmaiságot nélkülöz, egyetlen célja a zavarkeltés”, és az Ipkovich-féle városvezetés ámokfutása miatt „a városvezetés által előterjesztett költségvetés az egyetlen esély a túlélésre.” (A sajtóközleményt teljes terjedelemben a szocialistáké alatt lehet elolvasni.

 


MSZP- SZTKE sajtótájékoztató - 2011. 02. 21.

Szombathely Megyei Jogú Város 2011-es költségvetése
Frakciónk álláspontja a városvezetés pénteki állításaival kapcsolatban

1) Pofátlanság, hogy úgy állítják be a helyzetet, mintha az előző városvezetés hibája lenne a város nagy hitelállománya a gazdasági válság miatt csökkent a saját bevételünk, az állam az államháztartási hiány csökkentése érdekében csökkentette az önkormányzatok állami normatíváit drasztikus mértékben (amely forráskivonást 2011-re a Fidesz is megtette), továbbá komoly fejlesztéseket hajtottunk végre, amelyekhez kellett fejlesztési hitel.

2) Pofátlanság azért is, mert pontosan tudják, hogy csak az oktatás finanszírozása került az elmúlt 4 évben 16 milliárd forintba, amely ráadásul kötelező feladat
3) Pofátlanság azért is, mivel az elmúlt 2 évben a Fidesz szavazatai nélkül nem lehetett költségvetést elfogadni, ráadásul 2010-ben nem is az akkori városvezetés költségvetés-tervezete, hanem a Fidesz által készített költségvetés-tervezet került elfogadásra.

4) Pofátlanság azért, mivel pontosan tudják, hogy nem volt meg a saját bátorságuk (a miénk sem, de mi eleve kisebbségben voltunk) az elmúlt két évben hozzányúlni a struktúrákhoz, a tavalyi választási évben pedig a kiadások megfaragásához.

5) Pofátlanság azért, mivel azzal érveltek egy éve, hogy majd júniusban a választásokat követően lesz új nemzeti költségvetés, és lesz több pénz az önkormányzatoknak, miközben tudták, hogy ez egy nyilvánvaló hazugság. Ráadásul 2011-ben sem lett több, sőt kevesebb forrást kapnak az önkormányzatok.

6) Molnár Miklós nincs tisztában a tényekkel, és ez egy alpolgármester esetében eléggé elgondolkodtató. Egy felelős vezető nem teheti meg, hogy valótlanságokat mondd. És sokkal nagyobb gond, ha ezt tájékozatlansága miatt teszi.

7) Molnár rosszul tudja, hogy a város úgy vállalta be a színházat, hogy anyagi fedezetéről nem gondoskodott volna. Nem kellett hitelt felvenni a beruházáshoz, ugyanis kormányzati támogatásból valósítottuk meg, ami több százmillió forintot hozott a költségvetésbe működési oldalon, mert ennyi volt az ide jóváírt és felhasznált kamat.

8) Molnár rosszul tudja, hogy az Iseumot az előző városvezetés vállalta be. A képviselőtestület döntött róla. Ráadásul, amikor a tervezethez képest magasabb kivitelezési árról kellett dönteni 2009 nyarán, a városvezetésnek már nem volt többsége. A Fidesz szavazataival kapta meg a megbízást a Záév.

9) Frakciónk nem fogja támogatni a fűnyíróelven történő pénzelvonást.

10) Frakciónk nem fog támogatni olyan költségvetést, amely pedagógusok elküldésére kötelezné az intézményvezetőket.


SAJTÓKÖZLEMÉNY

Válasz az Mszp-Sztke sajtótájékoztatójára

Az MSZP mai demagóg sajtótájékoztatója minden szakmaiságot nélkülöz, egyetlen célja a zavarkeltés.

Pofátlanság, hogy az adócsalásért jogerősen elítélt Czeglédy Csaba nyilatkozik a szombathelyi lakosok adóforintjainak sorsáról. A Czeglédy tulajdonában álló cégcsoporthoz tartozó Rébusz Iskolaszövetkezet a legutóbbi Apeh adóslista szerint százmillió (!) forint feletti adóval tartozik a magyar államnak.

A szocialista kormány, és Ipkovich György nyolc éves ámokfutásának köszönhetően, ma minden szombathelyi polgár vállát háromszázezer (!) forint adósság nyomja.

A városvezetés által előterjesztett költségvetés az egyetlen esély a túlélésre.

FIDESZ- KDNP FRAKCIÓ

.