Ipkovich György a földtörvényi "baki"-ról

2014.07.10. 10:22

Az MSZP szerint több tízezer kiskertművelőt érinthet.

Az MSZP szerint több tízezer kiskertművelőt érinthet az a földtörvénybe került "baki", amely kizárja a földek nem földműveseknek való bérbeadását.

    Erről Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának MSZP-s alelnöke és Ipkovich György, a párt szombathelyi polgármesterjelöltje beszélt csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.


    Bárándy Gergely közölte, a földtörvény módosítását kezdeményezték a helyzet rendezésére. Ipkovich György kifejtette, helyre tennék azt a "jogalkotási bakit", amely kizárja az egy hektár alatti területek, zömében zárt kertek bérbeadását a nem földtulajdonosok számára.


    Hozzátette: jóhiszemű, és nem figyel azokra, akik szerint a törvénymódosítás tudatosan zárta ki az érintetteket a bérletből, ami a "földmutyi" újabb fordulatait vetíti előre.


    A szombathelyi polgármesterjelölt szerint a kérdést őszig kellene rendezni, mert többnyire akkor járnak le a bérleti szerződések.

Megjegyezte, Szombathelyen 1500 kiskerttulajdonost érint a törvénymódosítás, ők többnyire lakótelepi, munkásemberek, akik zöldség- és gyümölcstermesztésre kereset-kiegészítésként használják ezeket a földeket.


    Bárándy Gergely beszámolt arról is, hogy mivel nem minden megyében választottak szocialista országgyűlési képviselőt, az MSZP azonban nem akarja, hogy a egyetlen megye is képviselet nélkül maradjon, ezért az országos listáról parlamentbe került képviselőik egy része vidéken nyitja meg irodáját. Hozzátette, hogy ő Szombathelyen nyitja meg sajátját, ahol állandó napi nyitva tartással, jogsegélyszolgálattal működik majd.

.