Hirdetés

Szombathely miatt veri magát adósságba Vas megye?

2010.03.23. 18:22

Súlyos finanszírozási problémát jelent a megyének az, hogy Szombathelynek még nincs költségvetése – nyilatkozta az Alon.hu-nak Kovács Ferenc, Vas megye közgyűlésének elnöke. A közös fenntartású kulturális intézményeket az első negyedévben a megye finanszírozta, és részben emiatt bővíteniük kellett a folyószámla-hitelkeretüket - mondja a megyei elnök. Szombathely mást mond.

Hirdetés

Valami van, de nem az igazi…

Vas megye és Szombathely hat olyan kulturális intézményt tart fenn, melyet a megye és a város megállapodása alapján együttesen finanszíroznak. Mivel az idei költségvetés még nincs meg, az első negyedévre – Kovács Ferenc megyei elnök szavai szerint – valamennyit ugyan kaptak a várostól, de ez közel sem fedezi az intézményekkel kapcsolatos kiadások azon részét, melyet a városnak kellene fizetnie. Így csaknem kétszáz munkatárs bérét, és a hat intézmény számláit egyedül fizeti a megye, ez hozzávetőlegesen 50 millió forint többletkiadást jelentett az első negyedévre – közölte az elnök.

Ezen felül tartozik még a város a korábban közösen működtetett Savaria Térségi Integrált Szakképző Központot működtető kft üzletrésze utáni vételár 50 százalékával, 40 millió forinttal. Az üzletrészt még tavaly vette meg a város megyétől.

De nem fizette ki még Szombathely a megyei fenntartású gyermekvédelmi intézményekben ellátott szombathelyi gyerekek után 2009-re járó díjat sem, nem hogy az ideit.

Kamatostul kérik a tartozást

Kovács Ferenc fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a megye megfinanszírozta, illetve finanszírozza az intézmények működését, tehát a munkatársakat nem éri semmilyen hátrány, viszont a várostól kamatostul fogják kérni a tartozás kiegyenlítését, mivel a megyének is 100 millió forinttal kellett bővítenie a folyószámla-hitelkeretét.

A város azt mondja, utalt az intézményeknek

Megkerestük az ügyben a szombathelyi városházát. Stéger Gábortól, a közgazdasági osztály vezetőjétől azt az információt kaptuk, hogy ugyan még nincs a városnak költségvetése, de az ilyenkor érvényben lévő átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet értelmében az intézmények megkapják az előző évi (esetünkben a 2009. évi) éves előirányzat 80 százalékának időarányos részét, tehát a tavalyi évi járandóság 3/12-edét.

Ezt a közös fenntartású intézmények is megkapták a várostól, az első három hónapra 52 millió forintot utalt el az intézmények számlájára Szombathely. A Savaria Szimfonikus Zenekar kivétel, ez az intézmény ugyanis a járandóságának 100 százalékát kapta meg. (Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelkezés az előző években is hasonlóan érvényben volt, januárra, februárra mindenképpen, most ez az átmeneti gazdálkodás hosszabbodott meg egy hónappal – amennyiben márciusban lesz költségvetése Szombathelynek.)


Vannak még viták

A gyermekvédelmi szakellátás során a megyei intézményekbe kerülő szombathelyi gyerekek után 2010-re járó összegről megállapodott és szerződést kötött a város és a megye, mely szerint az idén 130 millió forintot ad át erre a feladatra Szombathely, négy részletben, ennek első részlete az első negyedév végén esedékes – tudtuk meg Németh Kálmántól a Szombathely gazdasági alpolgármesterétől.

A TISZK-üzletrésszel kapcsolatban pedig azt tudtuk meg Németh Kálmántól, hogy nem zárult le a megye és a város közti elszámolási vita.

Németh Kálmán azt mondta, hozzá nem érkezett olyan jelzés, hogy probléma lenne a közös fenntartású intézmények finanszírozásával.

A költségvetéssel kapcsolatban viszont azt megjegyezte, hogy a fideszes megyei elnöknek lenne lehetősége hatni a város jobboldali frakcióira, hogy végre kerüljön tárgyalásra a közgyűlésben a 2010-es büdzsé.