Folytatódik a szombathelyi egyetem függetlenségi háborúja

2015.01.28. 21:52

Döntetlent játszottak szerdán a felek Sopronban. Jövő szerdán visszavágó.A Nyugat-magyarországi Egyetem soproni vezetősége gyakorlatilag teljes hírzárlatot rendelt el az ügyben, némi információ azonban kiszivárgott a mai (szerdai) soproni tárgyalásokról.

Információink szerint a szenátusi ülésen Faragó Sándor rektor nem tudta elfogadtatni az új Szervezeti és Működési Szabályzatot (szmsz), mert az nem kapta meg a szükséges 4/5-ös többséget.

Úgy tudjuk, nemcsak a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ (SEK), de a soproni Benedek Elek Pedagógiai Kar sem szavazta meg az előterjesztett dokumentumot.

Az szmsz egyébként a SEK munkatársainak véleménye szerint jóval több megszorítást tartalmaz annál, mint amennyit a felsőoktatási törvény előír, és nem értik, miért van arra szükség, hogy az egyetemi központból gyakorlatilag - ahogy azt tegnap megjelent cikkünkben megfogalmazták - csak a SEK nevét tartalmazó tábla maradna meg.

Folytatódik a szombathelyi egyetem függetlenségi háborúja

A tábla valószínűleg megmaradna

Illetve értik, hiszen mint elmondták, Sopron az utóbbi években rendre elvonta a szombathelyi egységek erőforrásait. Most pedig éppen a 2007-ben Év könyvtára címmel elismert könyvtár volt soron, ami egyelőre a SEK-nél maradt az új szmsz elfogadásának meghiúsulása miatt.

Miközben rendszeresen késnek a fizetések, a túlóradíjak, az óraadók óradíjai, de az is elhangzott a tegnapi fórumon, hogy a nem szombathelyi karokon több esetben csak úgy tudták átutalni a fizetéseket, hogy a pénzt a SEK-ről vették el.

A függetlenségi törekvéseknek éppen az az egyik lényege, hogy ugyan a források nem növekednek a jövőben sem, de legalább Szombathelyre kerülnének, nem nyelne el mindent Sopron, és helyben dönthetnek arról, mire mennyit költenek.

Faragó Sándor tanévet nyit Szombathelyen

Faragó Sándor tanévet nyit Szombathelyen a SEK-en

A patthelyzet feloldására a rektor jövő szerdára rendkívüli szenátusi ülést hívott össze, addig is nyilván hatalmas nyomás alatt kívánja tartani a szombathelyieket.

Már ha ez sikerül neki, ugyanis a Nyugat-magyarországi Egyetem országos megítélése finoman szólva sem túl kedvező.

Nem kell messzire menni, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ma éppen Szombathelyen mondta a Nyugat-Dunántúli Régió Kereskedelmi és Iparkamaráinak Szövetsége regionális gazdasági évnyitóján a Tóvendéglőben, hogy az egyetem az ország egyik legkritikusabb állapotban lévő felsőoktatási intézménye pénzügyi és színvonalbeli vonatkozásban egyaránt.

Ebből következően pedig az sem csoda, hogy sokan az intézmény hosszabb távú jövőjében sem bíznak.

Közben számos ötlet felmerül a folytatást illetően.

Ilyen például az, hogy az immár önálló SEK-hez csatlakozhatna a Pécsi Tudományegyetem szombathelyi képzési központja. Ez úgy háromszáz hallgatót jelent, és a leválás nem lenne fájdalmas a gigantikus pécsi intézménynek, de annál előnyösebb a két szombathelyi képzőhelynek. A SEK-en egy újabb, egészségtudományi kar jöhetne létre, így pedig már sokkal több lehetősége adódna Szombathelynek, mint a jelenlegi két karral.

A függetlenségi háború egyébként a folyamatokra rálátó forrásaink véleménye szerint nem halva született ötlet, és nem azon múlik a sikere, hogy Sopronban a rektor és a kancellár, illetve a szenátus milyen döntéseket hoznak, hanem jelentős mértékben a szombathelyiek határozottságán. Ők pedig határozottnak tűnnek, mert úgy érzik, nincs veszíteni valójuk.

Ahogy tegnap írtuk, ma is megismételhetjük: úgy tudjuk, a szombathelyi városvezetés - ha eddig nyíltan nem is adott hangot a véleményének - nem ragaszkodik Sopronhoz.

Igaz, hogy híreink szerint Faragó Sándor a SEK hétfői tanácsülései, illetve a keddi összoktatói és összdolozói értekezlet előtt személyesen járt Puskás Tivadar polgármesternél és Harangozó Bertalan kormánymegbízottnál is (miközben az értekezleten senki nem jelent meg Sopronból), hogy meggyőzze őket a drasztikus lépések szükségességéről. De ne feledjük el például azt, hogy a mérnökképzés indítását elérő ipari lobbi ereje nem lebecsülendő, ragaszkodnak az eddig elért eredményeikhez, és természetesen Szombathelyhez.

Mindenesetre csütörtökön közgyűlés, akkor mondani kell majd valamit.

A tét gyakorlatilag a szombathelyi felsőoktatás jövője.

.