A szocialisták a SEK megszűnéséről

2015.03.24. 12:15

Sopronból intézik a szombathelyi ügyeket.

Az elmúlt hét péntekén jött a hír: február 14-től Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora megszüntette Horváthné Molnár Katalin, a Savaria Egyetemi Központ elnök-rektorhelyettese vezetői megbízatását.

Ennek apropóján tartott sajtótájékoztatót kedden Nemény András és Czeglédy Csaba.

Nemény lapunknak korábban elmondta már, mi indokolta a Berzsenyi Dániel Főiskola és az NYME egyesülését, illetve részletesen beszélt az utóbbi hetekben kialakult helyzetről, ezért ezt nem írjuk le megint.

Most elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy március 14-től a SEK már csak „üzemeltetési egység” maradt. A rektor egy soproni gazdasági szakemberre bízná a két karral kapcsolatos hivatali teendők ellátását, „ezzel is demonstrálva, hogyan gondolkozik Szombathelyről”.

Dinnyés Álmos kancellár a szocialisták szerint nem a SEK érdekekeit szem előtt tartva hoz döntéseket. Nemény úgy fogalmazott, a kancellár vállalati szemlélettel, „különösebb felsőoktatási tudás nélkül látja el a feladatát, így kíván a rektor kényének-kedvének megfelelni”.

Beszélt arról is, hogy az önkormányzat mellett a mérnökképzést szorgalmazó cégek is a szombathelyi intézmény önállósága mellett tették le voksukat.

Újra felhozta: sok esetben a SEK-nek szánt pénzeket elnyelte a soproni központ. Példaként a mérnökképzés elindítására adott négyszázmillió forintot említette: ebből háromszázmillió Sopronba, százmillió Zalaegerszegre vándorolt.

Utalt az Állami Számvevőszék napokban közzétett jelentésére is, amely szerint „tele van szabálytalanságokkal” az egyetem.

Miközben Sopronban jutalmakat osztogattak, Szombathelyen jelentős elvonások történtek az utóbbi években – hangsúlyozta a politikus. Holott a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóinak egyharmada Szombathelyen tanul, a Bolyai pedig a régió legjobb általános iskolája és gimnáziuma.

Hova lettek a Berzsenyi Dániel Főiskolához tartozó vagyonelemek, az üdülő és az egyéb ingatlanok, amelyek az egyesüléskor még megvoltak? - tette fel a kérdést Nemény.

A szocialisták szeretnék megtalálni azokat a döntéshozókat, akik a rossz gazdálkodásért felelősek. A politikus büntetőjogi következményeket sem tart kizártnak. A SEK önállósága érdekében pedig kezdeményezik a felsőoktatási törvény módosítását.

Czeglédy Csaba mindehhez annyit tett hozzá, hogy „amennyiben Hende Csaba nem tudja elintézni”, hogy az intézmény önállóan működhessen tovább, a baloldali frakció felveti majd a közgyűlésben, hogy az időközben szintén soproni fennhatóság alá került Bolyai működtetését vegye át a város, hiszen az elmúlt években több tízmillió forinttal támogatta az iskolát.

ALON-kommentár

Azt kellene belátnia mindenkinek, a mezítlábas választópolgártól kezdve a polgármesterig, hogy a szombathelyi egyetemmel kapcsolatos fejlemények a város jövője szempontjából éppen százszor olyan fontosak, mint az új stadion vagy a 86-os út ötezer forintos megyei matricái. Ha sikerült ismét sínre tenni a felsőoktatást, akkor még akár még egy látványos emelkedés is lehet, ha nem, akkor elkerülhetetlen lesz a lassú, de biztos leépülés. A SEK-nek jelenleg nagyon masszív és nagyon határozott politikai segítségre van szüksége, ami egyben valódi tesztje lesz a helyi képviselők elkötelezettségének, érdekérvényesítésének és manőverezi képességének. Ha ez nem történik meg, akkor jó eséllyel az utóbbi negyedszázad legnagyobb vesztesége éri a várost. A politikának már csak azért is csipkednie kell magát, mert a baloldal és a jobboldal közös felelősséggel tartozik a jelenlegi helyzetért. Annak idején a baloldal "remek" döntése volt, hogy az egykori Berzsenyi Dániel (Tanárképző) Főiskola szekerét a soproni egyetemhez kössék, míg a felsőoktatás legújabb kori átszervezése a jobboldalhoz köthető.

Egyelőre nem világos, hogy a Sopron-Szombathely egyetemi háborúban van-e bármilyen szimbolikus jelentősége annak, hogy Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi egyetem soproni rektora néhány nappal ezelőtt a Magyarország Köztársasági Elnöke által adományozott elismerést, a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át. Az okleveles erdőmérnök, egyetemi tanár, az MTA doktora „a vadgazdálkodás és a természetvédelem területén elért, kiemelkedő, nemzetközileg is elismert egyetemi oktatói munkája, kutatási eredményei és publikációs tevékenysége elismeréseként” kapta a díjat.

(J. A.)

.