Városi tanévnyitó Szombathelyen – A végét örömujjongás fogadta

2014.08.31. 23:50

100 percet vett el egy tornateremnyi ember életéből a vasárnap kora esti rendezvény.

Idén az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola adott otthont a szombathelyi városi tanévnyitó ünnepségnek.Városi tanévnyitó Szombathelyen

Ami olyan hosszúra és unalmasra sikerült, hogy a tudósítónak annyi kedve volt megírni az erről szóló tudósítást, amennyi lelkesedés fűti a fogorvosi rendelő előtt a gyökérkezelésre váró beteget.

De jöjjenek a részletek!

Valószínűleg az esőre álló idő miatt döntöttek úgy a szervezők, hogy az udvar helyett az iskola tornatermébe terelik be a gyerekeket és szüleiket, illetve hozzátartozóikat.

Városi tanévnyitó Szombathelyen

A beszédek dugig voltak az ilyenkor szokásos klisékkel, amelyeket az első fél órában még bírtam cérnával, de látva, hogy csak nem akarnak véget érni a megszólalások, elfogyni a mikrofon mögé lépők, egyre kisebb érdeklődéssel figyeltem őket.

Városi tanévnyitó Szombathelyen

A műsorszámok és a beszédek közötti összekötő szövegekért felelős Merklin Ferenc a tanévnyitó elején azzal indított, hogy a szorgalmas munka és a jó magaviselet sok örömet fog majd okozni a most induló tanév során is szülőnek, tanárnak egyaránt.

Városi tanévnyitó Szombathelyen

Puskás Tivadar polgármester először számokat sorolt: a 2014/2015-ös tanévben Szombathelyen 620-an lesznek óvodások, 758-an vannak az elsősök, a középiskola 9. évfolyamát pedig 1250-en kezdik.

Városi tanévnyitó Szombathelyen

Az óvodások száma összesen 2400, az általános iskolásoké 6300, a középiskolásoké pedig 6500. A polgármester szerint e számok azt bizonyítják, hogy Szombathely iskolaváros. S mint ilyen, igyekszik a tanításhoz és a tanuláshoz szükséges feltételeket megteremteni. Például úgy, hogy ezen a nyáron 150 millió forint jutott óvoda- és iskolafelújításokra.

Városi tanévnyitó Szombathelyen

Puskás ezután arról beszélt, hogy megalapozott tudás és szilárd erkölcsi alap szükséges ahhoz, hogy a diákok a későbbiekben emberként és magyarként is képesek legyenek helytállni.

A városvezető beszélt a mostanra már nem is olyan új köznevelési törvényről: ez az emberekért van, de a közösségről szól. Majd hozzátette: a pedagógusokat erkölcsileg és anyagilag is meg kell becsülni.

Városi tanévnyitó Szombathelyen

Rettegi Attila a házigazda intézmény nevében az ekkor már egyre nagyobb alapzajban arra hívta fel a figyelmet, hogy az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola három, önálló arculattal rendelkező iskolát jelent. A „Simon” és a „Nyitra” iskolák szakmai munkájából a két tannyelvű oktatást, míg a „Teleki”-vel kapcsolatban a könnyű- és szolgáltatóipari szakmákat emelte ki. Utóbbiról elhangzott még: sokan nem tudják, hogy a diákok készítik a Savaria karnevál jelmezeinek egy részét, de dolgoznak a Weöres Sándor Színház számára is. A képzési paletta pedig a közeljövőben a szociális gondozó és ápoló képzéssel bővül.

Városi tanévnyitó Szombathelyen

Következett az arany- és a gyémánt diplomák átadása (az első 50, a másik 60 évvel ezelőtti diplomaszerzést jelent), illetve az országos szakmai díjban részesült pedagógusok köszöntése.

Városi tanévnyitó Szombathelyen

Fodor István tankerületi igazgató mondta a legérdekesebb beszédet, ráadásul kellően rövidre fogta mondanivalóját. Emlékeztetett, hogy az önkormányzat és a tankerület két éve dolgozik együtt. Az ebben az időszakban bekövetkezett változások iránya jó, de még sok idő, türelem, és néhány ésszerű korrekció kell ahhoz, hogy finomhangolják a rendszert. Az új tanév változásai főképp a fenntartót, azaz a KLIK-et érintik: újra ott döntenek majd az egyes problémák megoldásáról, ahol azok keletkeznek. Az elmúlt időszakban jelentős átalakítások történtek, ezek levezényléséhez központi rendszer kellett, a hibák pedig sokszor a KLIK-en kívül álló okok miatt merültek fel – hangzott el.

Városi tanévnyitó Szombathelyen

A beszédek közben számos gyermekprodukció próbálta ébren tartani a résztvevők érdeklődését. (Az egyik angol nyelven - vajon hányan értették?) Volt mese, tánc, citerazene, vers, de nem a gyerekeken múlott, hogy körülbelül 45 perc után egyre inkább egy felbolydult méhkashoz kezdett hasonlítani a tornaterem. A kicsik aranyosak voltak, de a szervezők itt sem tudtak mértéket tartani, mert túl sok műsorszámot igyekeztek a programba zsúfolni.

Városi tanévnyitó Szombathelyen

Miközben az elsősöket szűnni nem akaró kitartással és szeretettel próbálták kordában tartani a tanítónők (remekül vizsgáztak), egyes szülők is besegítettek a tanévnyitó fáradalmainak elviselésében. Volt, aki csak pár szóval, volt, aki némi folyadékkal igyekezett elviselhetővé tenni gyermeke számára az egyre fullasztóbb levegőjű tornateremben töltött perceket. Talán mindez nem vette el a kedvüket, és szeptember elsejének reggelén a szülőknek nem kell majd nagy csatákat vívniuk, hogy elindulhassanak az iskolába.

Városi tanévnyitó Szombathelyen

Igaz, a legkisebbek olyan szempontból a szerencsésebb diákok közé tartoztak, hogy ők legalább ültek; én leginkább azokat sajnáltam, akiknek állniuk kellett.

Városi tanévnyitó Szombathelyen

A fentiek után nem csoda, hogy amikor Merklin Ferenc bejelentette az ünnepség végét, tapssal kísért örömujjongás tört ki.

.