Szombathely pénzügyi helyzete

2010.01.15. 14:56

Némileg eltérően értékelte a város anyagi helyzetét egy mai sajtótájékoztatón Németh Kálmán alpolgármester és az Alon. A politikus a nehéz helyzet ellenére elért stabilitásra helyezte a hangsúlyt, lapunk meg kissé megdöbbent az eladósodás sebességén és a 11,7 milliárdos hitelállományon.

Szombathely város 2009-es gazdasági, pénzügyi évét értékelte egy mai sajtótájékoztatón Németh Kálmán, Szombathely gazdasági ügyekért felelős polgármestere.

Bár a végleges számok csak tavasz végére várhatók, a számok és a trendek lényege már látszik.

A szombathelyi költségvetés nehéz körülmények között eredményes évet zárt – értékelte a tavalyi évet az alpolgármester, aki pozitívumként hozta fel, hogy a várakozásoknál kevésbé csökkent az iparűzési adó, amely a 2008-as 4,9 milliárd helyett 4,3 milliárd lett tavaly.

A politikus a költségvetési óvatosság eredményeként jellemezte, hogy a várt 900 milliós hiánnyal szemben 2009-ben 290 millió forint lett a város működési hiánya.

Németh Kálmán köszöntét fejezte ki mind az adófizetőknek, mind a helyi intézményeknek, melyek partnerek voltak szigorú pénzügyi gazdálkodásnak, illetve a megszorításoknak. Többek között ennek is következménye, hogy nem volt szükség intézménybezárásokra vagy leépítésekre.

Ami a folyamatban levő fejlesztéseket, beruházásokat illeti, az alpolgármester az Iseum-projektet, a Csaba utcai felüljárót, a lukácsházi víztározót, a panelprogramot, a szennyvíztisztítási fejlesztéseket, az útfelújítást, az orvosi rendelő- és intézmény-felújításokat, a bérlakás-felújításokat és a színházzal kapcsolatos projekteket említette.

Németh Kálmán szerint vége annak a korszaknak, amikor a város költségvetési hiányát ingatlaneladásokból lehetett fedezni, így a városnak a hitelhez kell folyamodnia. Ennek az összege az elmúlt évben 3,7 milliárd forint volt. Ebből fedezték a korábbi hitelek visszafizetését, az aktuális hiányt és a fejlesztések egy részét.

A városnak 2009. december 31-én a számláján 1,222 milliárd forint volt, és ezen felül is van 1,6 milliárd forintja lekötött pénzeszközként, ami cáfolja azokat a véleményeket, melyek „csődközeli állapotokat” emlegetnek.

Mindez nem jelenti azt, hogy Szombathely pénzügyi helyzete minden vonatokozásban megoldott, de megfelelő hozzáállással, tudatos pénzgazdálkodással a fizetőképesség fenntartható – foglalta össze a helyzetet a politikus, aki anomáliaként és rossz példaként a városnak a Promed Kft. (Safo) és az Unihall Kft. (sportcsarnok) fennálló tartozását hozta fel.

Az ALON megjegyzésre, hogy a 290 milliós költségvetési hiány cseppet sem megnyugtató, hiszen azt jelenti, a város – fejlesztések nélkül is - továbbra is többet költ, mint amennyi a bevételek, az meg egyesen mellbevágó, hogy a város adóssága 11,7 milliárd, ráadásul úgy, hogy a csak az utolsó évben 3,2 milliárd forinttal, azaz 37 százalékkal emelkedett, Németh Kálmán közölte: mindebben semmi nyugtalanító nincs.

Ha az állami támogatás folyamatosan csökken, és csökkennek az iparűzési bevételek, miközben a városnak meg felelnie bizonyos elvárásoknak, akkor a hitelek felvétele „viselhető dolog”.

Ez a kérdés azért is összetett, mert az elmúlt időszakban a város igen sok eszközállománynal gazdagodott – mondta az alpolgármester, aki szerint még mindig jobb a hitelek felvétele, mint áron alul eladni a város ingatlanjait.

 

.