Hirdetés

Szombathely visszavár: de még mennyire

2012.04.28. 16:59

A szervezők és résztvevők – a város önkormányzata, és a város öt legnagyobb munkáltatója – azokat a fiatalokat hívta kapcsolatfelvételre, akiknek munkát, perspektívát tudnának nyújtani szülővárosukban.

Hirdetés

Harmadszor került sor a Szombathely visszavár program megrendezésére Szombathelyen.

Tavaly indult az a rendezvénysorozat, amit a Szombathely öt legnagyobb munkáltatója, (LuK, Epcos, Jabil, BPV, Delphi) közös projektként indított másfél éve.

Lényege, hogy a Szombathely gazdasági életében jelentős szerepet játszó (a város iparűzési adójának felét fizető öt társaság) közösen mutatja be, hogy náluk milyen lehetősége van egy műszaki (és gazdasági) diplomásnak.

Az idei rendezvényt – amely ismét szinte telt házat produkált a városházán - dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere azzal vezette fel, hogy a város igyekszik olyan körülményeket teremteni a kétezer éves településen, amely (vissza)vonzó lehet az innét tudásuk gyarapításáért más városokba költözött fiataloknak.

A polgármester üdvözölte azt is, hogy a nagyvállalatok – egyéni érdekeik szem előtt tartása mellett – képesek a közös pontokat is megtalálni és együtt megjelenni. Azt is elmondta Puskás Tivadar, hogy a 60 milliárd forintos működőtőke-befektetés várható a térségben.

Ebből 15 milliárd forintnyi a szombathelyi LuK Kft. már „sínen lévő” projektje, amely hétszáz fő jól képzett munkavállalónak biztosít megélhetést.

Molnár Miklós, a város gazdaságfejlesztéséért felelős alpolgármestere arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a vállalkozások, a városvezetések és a kamarák gőzerővel dolgoznak egy gépjárműipari térségi centrum (Zalaegerszeg, Szentgotthárd, Szombathely) működtetésén, amely a „hazatérő” műszaki – és gazdasági - végzettségű fiataloknak hosszú távon nyújtana biztos egzisztenciát, akár a nagyvállalatoknál, akár a nekik beszállító helyi kis- és közepes vállalkozásoknál.

A rendezvényen, ahogy az eddigi kettőn is, szép számmal jelentek meg érdeklődők a cégek standjainál: telt ház volt a szombathelyi városháza nagytermében. Ami az Alon.hu tudósítójának feltűnt, hogy mintha „fiatalodna” érdeklődők átlagéletkora. Az egyik résztvevő fiatalember elmondta, ő még csak első éves egy műszaki egyetemen, az elhelyezkedés lehetősége igazán majd másod-harmad évesen érdekli, de eljött, kíváncsi a kínálatra.

De a kínálat egyben kereslet is. Az LuK Kft. személyzeti vezetője, Kenyeresné Vörös Rita az elmúlt egy év és a program tapasztalatait összegezve az Alonnak elmondta, hogy a rendezvény elsődleges célja, hogy a pályakezdő fiatalok megismerjék, milyen lehetőségeik vannak. Azt tudják, hogy az LuK-nál például gépészmérnököket keresnek, de az a személyes találkozókon lesz egyértelmű, hogy egy gépészmérnök milyen konkrét feladatokra vállalkozhat. Ha nő a termelés nagyságrendje, akkor nő az azt kiszolgáló háttér is, tehát nem csak gépészmérnökökre, hanem logisztikusokra és más gazdasági szakemberekre is szükség lesz. A LuK személyzeti vezetője hozzátette: a mostani rendezvényre már nem csak egyetemista, főiskolás fiatalok jöttek el, hanem olyan fiatalok is a szüleikkel, akik most állnak pálya- és egyetemválasztás előtt.

A főiskolai-egyetemi hallgatók viszont nem csak az elhelyezkedésről, hanem akár a gyakorlat abszolválásáról vagy a szakdolgozati téma választásáról is tájékozódhatnak.

Fotó: Czika László

.