Hirdetés

Szombathelyen minden nap kapnak meleg ételt a rászorulók

2013.01.11. 14:03

Volt egy kis helyi politikai prevenció abban a sajtóeseményben pénteken, melyet a városháza részéről Szakály Gábor tanácsnok szervezett.

Hirdetés

Volt egy kis helyi politikai prevenció abban a sajtóeseményben pénteken, melyet a városháza részéről Szakály Gábor tanácsnok szervezett, hiszen úgy hírlik, a szombati megyebál idejére az ellenzék ételosztással egybekötött performansszal készül.

Összesen 275 467, napi 753 adag meleg étel került kiosztásra szociális alapon a tavalyi évben Szombathelyen - tudtuk meg Szakály Gábortól, aki mellett Pálos Károly Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője Kulcsár Lászlóné és az Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője Sebestyén Bianka tájékoztatta a sajtó képviselőit a Barátság utcai Bokréta bölcsődében.

Szociális étkeztetés Szombathelyen

A városban öt helyen folyik szociális étkeztetés a hét minden napján azoknak a szociálisan rászorultaknak, akik azt maguk, illetve eltartottjaik részére koruk, egészségi állapotuk, vagy szociális helyzetük miatt tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani. A településen élő fogyatékkal élő személyek, pszichiátriai betegek, hajléktalan személyek, vagy szenvedélybetegek részére is lehetőséget biztosítanak az étkeztetés igénybevételére.

Az étkeztetést főzőhelyről történő elvitellel vagy házhoz szállítással biztosítják és diabetikus és könnyű-vegyes étrend is található a kínálatban.

Házhoz szállítást egyébként mintegy ötszáz fő igényel rendszeresen a városban.

Kulcsár Lászlónét arról kérdeztük, hogy mi a teendő, ha valaki rászorultsága miatt igénybe venné ezt a lehetőséget. Az intézményhez fordulók esetében évente állapítják meg a rászorultságot és annak mértéke alapján jogosult mindenki igénybe venni a támogatást - tudtuk meg. Ezen felül egyedi elbírálás is létezik, hiszen bárki kerülhet átmenetileg olyan élethelyzetbe, hogy gondot jelent neki a napi egyszeri meleg étkezés forrásának megteremtése.

A segítséget jellemzően a kisnyugdíjasok veszik igénybe, de többen vannak a kisgyerkekes családok közül is, akik élnek a lehetőséggel. Az utóbbi években ugyan nőttek a számok, de nem számottevően - tette hozzá az intézményvezető.

Sebestyén Bianka elmondta még, hogy az étkezést nem csak a rászorulók veszik igénybe, hiszen a 450 forintos ár, valamint a változatos étlap vonzó lehet bárki számára.