A szombathelyi Jobbik országos nyelvvédő mozgalmat indít

2012.01.16. 13:20

A párt Vas megyei politikusaitól azt is megkérdeztük, miért lenne jó, ha ismét útlevéllel kellene Ausztriába járnunk.

Jobbik sajtótájékoztató Szombathelyen

A Jobbik 2003-as megalakulása óta nemcsak pártként, de mozgalomként is működik - mondta a hétfői sajtótájékoztató bevezetőjében Bana Tibor Vas megyei elnök, országgyűlési képviselő, emlékeztetve a kettős kereszt állításra és rovásírásos táblák kihelyezésére.

Jobbik sajtótájékoztató Szombathelyen

Ebbe a sorba illeszkedik a szombathelyi Jobbik most bejelentett kezdeményezése, mely a magyar nyelv védelmét tűzte ki célul. A téma aktualitását többek között az adja, hogy néhány nap múlva ünnepeljük a magyar kultúra napját.

Balassa Péter szombathelyi elnök bejelentette: a párt helyi szervezete három nyelvi témában kíván majd megszólalni, abban bízva, hogy a kezdeményezés országos visszhangot kelt.

Intermezzo

A szombathelyi Wagner Étterem földszintjén tartott sajtótájékoztató közben a helyszínen felbukkant Gyebrovszki János szocialista képviselő, és átkelt a politikusok és a médiamunkások között. A politikusok a múltkori rovásírásos konfliktus utózöngéjeként rögtönzött humoros csipkelődésbe kezdtek, ismételten dokumentálva, hogy a politika testközelből nagyon másként néz ki, mint a tévében. 

Sárközy Csaba tanár, a városi oktatási bizottsági tagja emlékeztetett: az új alaptörvény preambulumában szerepel, hogy Magyarország őrzi a magyar nyelvet. Ennek szellemében kíván a párt tevékenykedni.

Sárközy a sajtótájékoztatón az úgynevezett „pidzsin magyar” jelenségre mint az újkori gyarmatosítás egyik jellemzőjére hívta fel a figyelmet. (A Wikipédia a pidzsin nyelvről.)

A szakember példának a közszolgálati média „Duna World” és „Szimfonik Live” szóalkotásaira hívta fel a figyelmet.

Jobbik sajtótájékoztató Szombathelyen

Sárközy szerint az a gond, hogy a nyelvünket a gyakorlatban nem az Akadémia, hanem az elektronikus sajtó befolyásolja. Ez utóbbiban viszont számos olyan hallható, mint news room, Hacktion, morning show, final four, safety car vagy Valentine Day.

A szombathelyi Jobbik tudja, hogy a fiatalok nyelvhasználatára vagy kereskedelmi médiára közvetlenül nem tudnak hatással lenni, így a közszolgálati adókra szeretnének nyomást gyakorolni.

ALON-kérdés: A szombathelyi Jobbik hogyan tud nyomást gyakorolni a magyar közmédiára?

Sárközy Csaba: ez egy alulról épülő kezdeményezés, melyet az interneten fognak terjeszteni. Ha a közvélemény melléáll, akkor talán a Médiahatóság is felkarolja az ügyet.

A Jobbik szombathelyi szervezete videót is készít a témáról, melyet feltöltenek majd a YouTube videomegosztóra és a Facebook közösségi oldalra is – mondta Bana Tibor.

ALON-kérdés: Nincs-e némi ellentmondás abban, hogy a mind a YouTube, mind a Facebook multinacionális cég, így minden oda feltöltött anyag ezeknek a cégeknek közvetlenül bevételt és további befolyás-növekedést jelent?

Bana Tibor: Értem a kérdés hátterét, van is benne részigazság, de fiatalos, dinamikus pártként élni kívánunk a lehetőségekkel.

Sárközy Csaba: Az 1848-49-es szabadságharcot belga fegyverekkel vívtuk meg, de ez nem jelentette azt, hogy Belgiumhoz akartunk csatlakozni. Azokat az eszközöket használjuk, amik rendelkezésünkre állnak.

Takács Adrián, a Jobbik ifjúsági szervezete nevében magyar fiatalok nehéz helyzetére, illetve a nemzeti öntudat fontosságára hívta fel a figyelmet.

Vas megye és az EU

Az Alon – a hétvégi EU-ellenes tüntetés kapcsán - azt kérdezte a jelen levő politikusoktól, hogy miért lenne jó az Vas megyének és a nyugati régiónak, ha ismét útlevéllel állnánk sorban a bucsui átkelőnél?

Bana Tibor - úgyis mint az Országgyűlés európai bizottságának a tagja – válaszában elmondta: a párt nem azt mondja, hogy egyik napról a másikra el kellene hagyni az uniót, hiszen az már csak a lisszaboni szerződés miatt sem olyan egyszerű. Ez egy hosszabb folyamat lenne, melyet tárgyalások előznének meg, többek között arról, hogy hogyan alakulnának a gazdasági kapcsolatok. Vona Gábor pártelnök a január 28-i évadnyitó rendezvényen vázolja majd fel részletesen, hogy mi a párt stratégiája e tekintetben. „Nem Európa, a nemzetek Európája ellen vagyunk, hanem az Európai Unióban most zajló folyamatok, egy kialakuló szuperállam ellen” – mondta a politikus.

.