Múzsám, Adria – Kortárs festői fürdőzés a Szombathelyi Képtárban (képsorozattal)

2014.06.19. 10:01

Az Adria-sorozat ötödik, míg a Képtár második tengeri kiállítása nyílt hétfőn. A Múzsám, Adria tárlat a kortárs képzőművészek szemszögéből szemléli a tenger kéklő világát.

Június 16-án, a 20. Bloomsdayhez kapcsolódva nyitották meg a kiállítást. A múlt századelőn egy ideig James Joyce Triesztben élt, így kötődik az Adriához, művének főhőse pedig szombathelyi gyökerekkel rendelkezik. W. Farkas László, angoltanár és Bloom-kutató ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a kiállítást, amire különösen sokan voltak kíváncsiak.

A modern mítoszokra, a fantáziánkat megmozgató és a véletlenek játékosságára épülő európai példákat sorakoztatott fel W. Farkas László. Párhuzamot vont a művészek múzsája az Adria és Joyce múzsája, Szombathely között. A képek sokszínűségét mutatja, hogy itt a képzőművészet és az irodalom mesterien kiegészítik egymást.

Közel 80 műalkotás érkezett a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum megkeresésére, végül Cebula Anna, a Képtár igazgatójának felügyeletével 53 művész, 61 műve került a falakra. A képeknél alapvetően a kékség dominál, az azúrkék tenger vagy a világoskék ég majd mindegyik alkotáson visszaköszön.

A látogató kreativitását is kibontakoztathatja, hiszen a témához kapcsolódóan homokképet is lehet készíteni, amit a mű elkészülte után lefényképezhet. Akár a vitorlás hajókat, a strandolókat, a naplementéket vagy csak a tenger élővilágát vesszük górcső alá, mindegy is, a kiállítás megtekintése után valószínű sokunk vágyakozik majd az Adriára.

A Múzsám, Adria kiállítás 2014. augusztus 31.-ig várja a látogatókat. 

Galéria

.