Hirdetés

Szombathelyi költségvetései akták: turisztika és városfejlesztés, avagy két veszteséges cég

2012.05.03. 13:07

A múlt havi közgyűlésnek egyik központi kérdése volt a városi cégek mérlegbeszámolójának elfogadása. Több is pellengére került közülük, mi kettőnek néztük meg a számait közelebbről.

Hirdetés

Csökkenés

A múlt havi közgyűlésnek egyik központi kérdése volt a városi cégek mérlegbeszámolójának elfogadása. Több is pellengére került közülük, mi kettőnek néztük meg a számait közelebbről.

Nem egy diadalmenet

Szombathely költségvetését a központi elvonások, a bankkölcsönök és kaotikus intézményrendszer mellett saját cégeinek működési zavarai is terhelik.

Az áprilisi közgyűlés fogadta el a városi tulajdonú cégek mérlegbeszámolóit, melyek közül nem egy komoly viták tárgya volt.

Mi most kettőnek kerestük ki az előterjesztésekben a pénzügyi adatait.

Mind a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-t, mind a Savaria Városfejlesztési Kft.-t pályázati okok miatt hozta létre az önkormányzat, de láthatóan egyik sem találja a helyét, saját tőkéjük negatívba fordult.

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. tavaly több mint ötmilliós, a Savaria Városfejlesztési Kft. 23,5 millió forintos veszteséget hozott össze.

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-t tavaly tavasszal alapították, azzal a céllal, hogy összefogja a turizmus szombathelyi szereplőt. Június 1-től átvette a Király utcai Tourinform iroda működtetését, emellett saját irodát is kapott a Fő téren.

A cég először a 2 milliós törzstőkével gazdálkodott, majd 10 millió forintos vissza nem térintendő támogatást és 8 millió tagi kölcsönt kapott. Ez utóbbit elvileg tavaly év végéig vissza kellett volna fizetnie, de nem tudta.

Az ügyvezető által készített írásos beszámoló szerint a Tourinform irodában jól működött a jegyértékesítés, viszont maga a fő cél, a TDM szervezet nem tudott elindulni, így elmaradtak a tagdíjak és a szponzorációs bevételek.

A számok.

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. 2011-es pénzügyi beszámolója

Az ügyvezető szöveges beszámolója.

Savaria Városfejlesztési Kft.

A másik fekete bárány a 2010-ben alakult, hogy projektmenedzsmenti feladatokat biztosítson a város Integrált Városfejlesztési Stratégiájának (IVS) a megvalósításában

Csakhogy időközben – további pályázatok hiányában – légüres térbe kerültek, és igazából nem lehet megmondani, legalábbis mi nem tudjuk – most mit is csinál az itt dolgozó öt szellemi alkalmazott (ügyvezető igazgató, projektmenedzser, pénzügyi menedzser, projekt asszisztens és műszaki menedzser), lévén az ügyvezető a szöveges beszámolóban azt írja, hogy azok a projektmenedzsmenti szolgáltatások, amiért a város létrehozta a céget 2010 végén befejeződtek, és új feladatokkal nem keresték meg őket.

Mindenesetre a mérleg szerint a cég tavaly 23,5 milliós veszteséget hozott össze, úgy a bevétel mindösszesen 8 millió forint volt, és az öt munkatárs bére több mint 25 millió forintot tett volt.

A számok:

A Savaria Városfejlesztési Kft. 2011-es pénzügyi beszámolója

Az ügyvezető szöveges beszámolója.

Mit mond a városvezetés?

Az érintett cégekkel kapcsolatos kérdésünkre Lazáry Viktor alpolgármester egy néhány nappal korábbi sajtótájékoztatón ezt válaszolta:

 

 

.