Szombathelyi közgyűlés, 2012. február: Torkos csütörtök után böjt?

2012.02.23. 20:35

Torkos csütörtökön hamar ledarálta a harminc nyilvános napirendi pontot a szombathelyi közgyűlés. Lehet, hogy azért, mert éhesek voltak, vagy azért mert Gyebrovszki János egyszer sem szólalt meg. Kisebb kilengésektől eltekintve flottul és konstruktívan zajlott a döntéshozatal. Még a költségvetés tárgyalása is.

 Czeglédy jó fejnek tartja a polgármestert
 
Balassa Péter felesége azt kérte, hogy ugyan torkos csütörtök van, de ne essenek egymás torkának a képviselők, tudtuk meg a jobbikos városatyától nem sokkal az ülés kezdete után. Ennek az óhajnak nem sok foganatja volt, már az első órában nekiment Puskás Tivadarnak (KDNP) Czeglédy Csaba (MSZP): mintha itt sem lenne a polgármester, mindennel az alpolgármesterek foglalkoznak – fejezte ki elégedetlenségét a városvezetővel szemben az ellenzék vezére.
 
A polgármester szünetet rendelt el, a frakcióvezetőket magához hívatta, akik viszont - egy kivételével - nem jelentek meg. Czeglédy később szépített, hogy nem a polgármesternek, hanem a polgármester tisztségének szólt a kritika, egyébként a polgármestert jó fejnek tartja.
 
Közgyűlés
 
A költségvetésről nagyon lájtos vita volt, alig kimutatható mértékű visszamutogatással és felelősséghárítgatással. Ez jó hír. Ami ezt árnyalja, az a város pénzügyi helyzete, amelyben nem az a legsúlyosabb, hogy a tavalyi költségvetéshez képest is csökkent az elkölthető pénz, még az sem, hogy kétmilliárd forint hitelt kell felvenni kamattörlesztésre, hanem az, hogy nem biztos, hogy kapunk. Erre Németh Kálmán (SZTKE) hívta fel figyelmet, aki egy másik bizonytalan pontnak azt tartja, hogy 870 millió forintot az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került településeknek adható támogatásból (ÖNHIKI) próbál az önkormányzat pályázaton megszerezni. Horváth Attila (MSZP) ugyancsak ezt tartja rizikósnak, épp ezért az ellenzék nem fogadta el az idei büdzsét. (Tartózkodott.)
 
Molnár Miklós gazdasági alpolgármester (Pro Savaria) nem vitatta ezeket a kockázati tényezőket. A hitellel kapcsolatban megjegyezte, hogy a város hitelezői kéthavonkénti konzultációt kértek a városvezetéstől, rajta tartják szemüket a pénzügyeken. Viszont ha azt látják, hogy a költségvetés kiadásai oldalán meghatározottat nem lépi túl a közgyűlés – ahogy tavaly hosszú évek óta először történt – ez növelheti a bankok bizalmát is. Az előző évről még elmondta az alpolgármester, hogy a kiadási oldalon egy 180 millió forintos megtakarítás történt, az önhikiből befolyt 250 millió forint, az iparűzési adóból 400 millió nem tervezett (plusz) bevételt könyvelhetünk el, ezért nem okoz problémát, hogy a tervezettnél kevesebb hitelt kaptunk tavaly.
 
Czeglédy Csaba ismét megpendítette, a városnak ki kellene vetnie vagyonadót vagy ingatlanadót. Javaslata nem talált lelkes támogatókra.
 
A költségvetés számairól, annak elfogadásáról külön cikkben számoltunk be.
 
Egy kevés sport
 
A délután gyorsan pörgött, egy téma váltott ki nagyobb érdeklődést: a foci. A labdarúgás utánpótlásban közreműködő szervezetek tevékenységét tekintették át. Az előterjesztést bő negyedórás beszélgetés után nagy egyetértésben elfogadták.
 
A tévé nem közvetít
 
Az SZMSZ módosításáról szóló napirendnél (ami a hivatal két fős létszámcsökkentésről szólt) Czeglédy dobta be azt másik módosítót, hogy közvetítse a közgyűlést a városi tévé. Ezt leszavazta a közgyűlés, ezzel leszavazták a polgármestert és Prugberger Emilt (Pro Savaria) is. A nem lakáscélú helyiségek bérleti díjának 3,9 százalékkal történő emelésénél viszont teljes volt az összhang.
 
Az idén lejár Jordán Tamás igazgatói megbízása, az új pályázatban viszont szerepel a szakirányú végzettség mellett jogász vagy közgazdász végzettség. A jogász végzettséget szóvá tette Horváth Attila ügyvéd. Lazáry Viktor viszont azt mondta, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően írták ki a pályázatot.
 
Eladó lakások
 
A város az üresen álló, drágán felújítható lakásait áruba bocsátaná, ebből reméli azt a 300 millió forintot, amit fejlesztésre szán az idei költségvetésben. Az ellenzék nem biztos benne, hogy mindegyik lakást el kell-e adni, lehet, hogy jobban megérné felújítani. A szocialisták javasolták, hogy mérjék fel az ingatlanok műszaki állapotát, és állapítsák meg az értékét. Ez a Szova vezérigazgatója szerint 1-2 hónapot venne igénybe. Egy hónapot kapott rá.
 
Balassa Péter úgy gondolja, hogy a vásárlással a gazdagok és spekulánsok fognak jól járni, és ez vagyonfelélést jelent. Puskás Tivadar polgármester szerint sem öröm megválni a lakásoktól, de a költségvetési rendeletben ez a kérdés már eldőlt. Marton Zsolt szociális demagógiának minősítette Balassa szavait, de azt megfontolandónak tartotta, hogy az üzlethelyiségek értékesítéséből csináljon pénzt.
 
Molnár Miklós viszont azt mondta, nem vagyonfelélés történik, mert kizárólag fejlesztésre lehet fordítani a bevételt. Szakály Gábor a szociális bizottság elnöke (Fidesz) Balassának kifejtette, hogy olyan lakásokról van szó, melynek felújítási költséget pedig sem a bérlők, sem a Szova nem tudja vállalni. Czeglédy Csaba úgy látja, meg kell várni az értékbecslések végét, és utána dönteni értékesítésről vagy felújításról. Németh Kálmán az ingatlanok nyomott árára hívta fel a figyelmet, de szerinte is szükséges lesz a fejlesztés forrásainak megtalálásához ingatlanok értékesítése.
 
Szováztak
 
Már kezdjük megszokni, hogy a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. (Szova) akkor is napirenden van, ha egyébkén nincs. Régen volt a kórházazás, a főiskolázás, most meg van a szovázás…, amit például az tesz kevéssé érdekfeszítővé, hogy előre tudjuk, ki mit fog mondani. Szovázni már-már saját kútfőből is tudnánk. Ha akarnánk.
 
A szocialista frakcióvezető, Czeglédy Csaba kérte sürgősségi indítványként a nyílt ülés napirendjére venni a Szova üzleti tervében szereplő Grenor-projekt (egy biomassza erőmű építése) és buszpályaudvar ügyeket, de indítványát nem szavazták meg. A Grenorral kapcsolatban Marton Zsolt adott felvilágosítást: a biomassza erőmű előkészítése halad, márciusban kerül a közgyűlés napirendjére.
 
Czeglédy után Németh Kálmán is nehezményezte, hogy a buszpályaudvar-terület nem került a nyilvános napirendre, mert a terület komoly gondot jelent a Szovának. Horváth Attila pedig azt kérte, hogy számoljon be a Szova vezérigazgatója az ingatlan értékkülönbözet miatt indított polgári peres eljárásról. Czeglédy azt kérdezte, hogy ki hatalmazta fel a vezérigazgatót a per indítására. Marton Zsolt szerint a gondot a telek megvásárlása okozza, a perről az igazgatótanács döntött, amelyben MSZP-s delegált is ül. A buszpályaudvar ügyben még annyit tudtunk meg, hogy a GYSEV és a Vasi Volán tárgyalt egy intermodális közlekedési központ esetleges létrehozásáról.
 
Szakács Dávid (Fidesz) a jogi, pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke kérte Czeglédy Csabát, hogy a nem nyilvános napirendi ponttal ne hozakodjon elő nyilvános ülésen. Czeglédy szerint ezek az ingatlanügyek nyilvánosak. (Kicsit visszalapoztunk a közgyűlési meghívókban: mindkét ingatlan megvásárlásáról zárt ülésen döntött a közgyűlés 2007 őszén. - A szerk.)
 

 

.