Hirdetés

Szombathelyi közgyűlés, 2012. március: súlyos pénzügyek

2012.03.29. 20:59

Ismét sikertelen volt a számlavezetésre és folyószámlahitelre kiírt közbeszerzés, a város közel egymilliárd forintnyi értékét bocsátja áruba és megint pályázik önhikire. Rábólintottak a Grenor kommunikációs tervére. Harminckét napirendi pontból válogattunk.

Hirdetés

Ismét sikertelen volt a számlavezetésre és folyószámlahitelre kiírt közbeszerzés, a város közel egymilliárd forintnyi értékét bocsátja áruba és megint pályázik önhikire. Rábólintottak a Grenor kommunikációs tervére. Harminckét napirendi pontból válogattunk.

Talán kilobbizzák
 
Takátsné Tenki Mária (Fidesz) meghívta Schmittné Makrai Katalint a Savaria Karneválra, arra kérte a városvezetést, hogy járjon közbe, hogy ez a meghívás „realizálódjon.” A képviselőasszony az áldatlan kerékpár-tároló helyzetet is felvette, amivel korábban már foglalkoztunk, majd freskó kérdése került szóba, ami ugyancsak idült probléma, de tipikusan az a kategória, amivel ha nem foglalkozunk, még egy pár év és megoldódik magától..
 
Elbocsátások: peren kívüli kárpótlás
 
A tavaly létszámleépítés volt a hivatalban, amely – néhány esetben - perrel folytatódott, de peren kívüli megegyezéssel zárult. Czeglédy Csaba frakcióvezető (MSZP) szerint azért került sor a peren kívüli megegyezésre, mert a jegyző jogellenesen bocsátotta el az alkalmazottakat. A polgármester szerint a jog meg az erkölcs nem találkozott az elbocsátással, találtak jogilag megtámadható momentumot. Németh Kálmán (SZTKE) szerint nem történhet meg, hogy a jogilag megtámadható legyen a jegyző munkája. A jegyző azt válaszolta, hogyha Szombathelyen meg is nyerték volna a pert, akkor a győri fellebbviteli bíróság döntése után a volt dolgozóknak kellett volna perköltséget fizetni.
 
Önhiki az idén is?
 
Eredménytelen lett a folyószámla-vezető bankra és folyószámla hitelre kiírt pályázat. Négyen vették ki, ketten pályáztak, de egyik sem adott be hiánypótlást – említette meg Németh Kálmán az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatására (önhikire) vonatkozó pályázat kapcsán. Sajnálja, hogy abból a nyolcmilliárd forintból, amelyet a kormány működési támogatásra szétosztott egyes települések között, Szombathely nem kapott. (Egyedi kormánydöntés volt tavaly év végén. Hódmezővásárhely például 1,2 milliárd forintot kapott. A szerk.) A pályázat benyújtását mindenki megszavazta.
 
Erőmű a napirenden
 
A Grenor AS elnöke, Refsnes N. Oyvind ebéd után érkezett a Grenor Hungária Kft. igazgatója, Diószeghy Gergely és Gregor Zita környezeti tanácsadó társaságában. Az elnök néhány üdvözlő szó egyebek között azt mondta: örülnek a város és a társaság közötti, a már aláírt szándéknyilatkozatnak, a gyümölcsöző kapcsolatnak, amely keretében kiaknázzák a norvég szakértelmet és kielégítik a szombathelyi igényeket. Sági József (Fidesz), a körzet képviselője azt kérte, hogy a nyilvánosság előtt biztosítsa őt a cég, hogy a körzetébe tartozó emberek számára nem jár hátránnyal a beruházás, egyszersmind kérte, terjesszék ki Szentkirályra is a kommunikációs tervet, amelyet egyébként – a környezeti terv fejezettel együtt – vita nélkül tudomásul vett a közgyűlés. A szocialista frakcióvezető is támogatásáról biztosította a beruházást.
 
Pénzügyek: súlyos döntések
 
Mezőőri szolgálat felállításáról döntöttek, ez a lakosságtól hozzájárulást igényel, hektáronként 10 ezer forint, de minimum ezer forint. Régi igény ez, eddig nem volt rá pénz. Most sincs, a tavalyi pénzmaradvány terhére állítottak be néhány millió forintot. (Molnár Miklós – Pro Savaria – gazdasági alpolgármester szerint, mivel az önhikis pályázathoz az szükséges, hogy ne finanszírozzon a város nem kötelező feladatot, ez pedig nem kötelező, ezért az állami támogatás elnyerését kockáztatja a város.)
 
A Vasi Volán és az önkormányzat között vita volt a 2010. és 2011 évi veszteségpótlás összege miatt, a pénzt nem is folyósította a város. A téma a bizottsági ülésen is szerepelt, ott megtudtuk, négyórás kemény tárgyalás után sikerült megegyezniük. A 125 millió forintos igény így 85 millió forintra csökkent, és a mostani megállapodás egyes részleteit a jövőre nézve irányadónak tartják. (A Vasi Volán vezérigazgatója a bizottsági ülésen megjegyezte, épp időben jön a pénz ahhoz, hogy a szombathelyi tömegközlekedés működését fenn lehessen tartani. )
 
Az idén 300 millió forintot terveztek lakáseladásból, de kicsi az esély hogy ez a pénz mind befolyjon - derült ki az értékesítésre jelölt lakások listájának tárgyalásakor. Főleg úgy, hogy félig vissza is szívta ezt a döntését a közgyűlés: még mielőtt értékesítenék a lakásokat, még egyszer megpróbálják bérbe adni őket. Más értékeit is dobra veri a város, jóval félmilliárd forint feletti értékben. A polgármester az utóbbiról szóló vitát úgy zárta le, hogy nem adott szót az ellenzéknek, amiből előbb verbális csörte, majd tíz perc szünet lett. A kérdést ismét napirendre vették, majd módosítókkal elfogadták.
 
Nem egy nagy tétel, inkább jelzésértékű: a szimfonikus zenekarnak minden fillérre szüksége van. Ezért a jövőben – az iskola egyetértésével – nem a Bartók zeneiskola, hanem a Savaria Szimfonikusok adja bérbe a Szimfónia kávézót. Az előterjesztés szerint a kávézó bérleti díjával csökkenne a szimfonikusok önkormányzati támogatása. Molnár Miklós hívta fel rá a figyelmet, hogy az idén nulla forint van a zenekar támogatására, ezt semmivel sem lehet csökkenteni, mert a költségvetési tétel negatív szám. A témára akkor térnek vissza, hogyha már tudják, mennyi lesz a szimfonikus zenekar állami támogatása.
 
A harminckét napirendi pont ellenére a képviselők nem fogták vissza magukat, meglehetősen bő lére engedték mondanivalójukat, főleg napirend előtt, és nem is mindig kifejezetten helyi önkormányzati témákban. Este kilencig követtük az eseményeket, akkor még három napirendi pont volt a képviselők előtt.
 

 

.