Hirdetés

Szombathelyre érkezik Don Bosco ereklyéje

2013.05.03

Május 17-én Szombathelyre érkezik a szalézi rend alapítójának, a XIX. században élt Bosco Szent Jánosnak az ereklyéje.

Hirdetés

Don Bosco születésének 200. évfordulójára készülődve a szent üvegkoporsójának másolata 2014-ig bejárja az egész világot.

Szombathelyre érkezik Don Bosco ereklyéje

Kép: szaleziak.hu


A szombathelyi szalézi szerzetesek több napos programot szerveznek ez alkalomból, a részletekről P. Csány Péter atya és Puskás Tivadar polgármester tartott sajtótájékoztatót. A polgármester örömét fejezte ki, hogy Szombathely abban a megtiszteltetésben részesül, hogy a magyarországi körút első állomása lehet. Az ereklye itt tartózkodása a város életében is történelmi esemény lesz, tette hozzá.

Szombathelyre érkezik Don Bosco ereklyéje


A szaléziak 1929-ben jöttek be Ambrózy Teréz révén, idézte fel a múltat P. Csány Péter SDB. A rend világszerte tartományokból áll, a magyarországi a legkisebb (Szombathelyen négyen vannak szerzetesek, de az egész országban sincsenek többen 30-nál).

Don Bosco útja 10 napig fog tartani hazánkban. A szombathelyi szaléziak előbb Muraszombatra utaznak, ott fogadják az üvegkoporsót, és Rédicsen keresztül kísérik a vasi megyeszékhelyre. Szombathely után Győr lesz a következő állomás.

szaleziak.hu


Az atya elmondta: nem készülnek cifra ünnepséggel, inkább a gyerekek és a fiatalok ünnepévé kívánják formálni a programot. Don Boscó (1815-1888) a „fiatalság atyja és mestere” volt – így nevezte halálának 100. évfordulóján II. János Pál pápa. Boscót már jóval korábban, 1934-ben szentté avatták.

A vitrinszerű üvegkoporsóban a szent viaszfigurája fekszik. Maga az ereklye Don Bosco jobb keze, amelyet egy fémládában, a szobor szíve táján helyeztek el. A világ körüli út Lazióból indult, a koporsó szállítását mindenhol az olaszok végzik, csak ők érinthetik.

Szombathelyre érkezik Don Bosco ereklyéje


A részletes program:

Készülődés az ereklye fogadására

2013. május 9., csütörtök, 16:00 – Don Bosco jelentőségének és pedagógiájának ismertetése és a Centenáriumi könyv (amelynek van szombathelyi része is) bemutatója a Berzsenyi Dániel Könyvtárban (Rettegi Attila és P. Csány Péter SDB)

2013. május 15., szerda, 18:00 – filmvetítés Don Bosco életéről a Savaria moziban

Don Bosco ereklyéje Szombathelyen

2013. május 17., péntek

15:00 „A boldogság útján – Két szent találkozik...” Don Bosco ereklyéjének fogadása Szent Kvirin püspök vértanúságának helyén az Óperint-hídfőnél
16:30 „Köszöntünk, Ifjak Mestere!” Ünnepi fogadóműsor a Szalézi téren, a szaléziak Szent Kvirin temploma előtt
18:00 Ünnepi püspöki szentmise a templomban dr. Veres András megyéspüspök vezetésével
19:00 „Vezess minket, mutass utat a boldog életre!” Oratoristák és fiatalok hivatáserősítő imaórája
20:30 – 24:00 Plébániai és egyéb közösségek hódolata

2013. május 18., szombat

00:00 „Don Boscóval indulunk” Napindító ifjúsági imaóra
00:30 – 05:00 Éjszakai csöndes adoráció
05:00 – 06:00 „Búcsúzunk! Maradj velünk, lelkesítsd szívünket!” Bensőséges és családias szentmise az rend alapítójának lelkületében és jelenlétében
 

Szombathelyre érkezik Don Bosco ereklyéje