Tanösvény épülhet Szombathelyen a Potyondi-mocsáron

2010.08.04. 10:40

Kedves olvasó! Tegye a szívére a kezét, és vallja be, hogy fogalma se volt eddig, hogy létezik mocsár Szombathelyen.

Potyondi mocsár

Mi sem találtuk meg olyan könnyen. De ha minden igaz, nemsokára a nagyközönség közelebbről is megnézheti. Addig is itt van néhány fotó. Megküzdöttünk értük.

A Wikipédia szerint a Potyondi-mocsár eredete az 1920-as évekre nyúlik vissza. Az egykori kavicsbánya gödreit azóta birtokba vette a víz, egy tó keletkezett, amely elsősorban csapadékból, rétegvízből - és ha éppen van víz benne - a Potyondi-árokból is táplálkozik. A terület egy részét korábban feltöltötték a Csónakázó-tó mederkotrásából származó anyaggal, illetve a Kámont Oladdal összekötő út építéséből származó törmelékkel, így ma egy általában 1500 négyzetméteres vízfelületről, illetve a körülötte lévő időszakos kisvízállásokról beszélhetünk. 1-2 háznyi területről sosem tűnik el a víz.

 

Potyondi mocsár

 

A terület a természetbúvárok számára is izgalmas flórával, faunával bír: a puhafaligettel övezett mocsári és vízi növényzetet békalencse és más hínárok, sások, gyékények képviselik, de rekettyésfűzláp-részletek is megtalálhatók itt. A környezet remek élőhelyet biztosít négyféle hüllőnek, kilencféle kétéltűnek (mindegyikük védett), számos (vízi-)madárnak, gerinctelennek, rovarnak, azaz: vízisiklónak, erdei békának, szitakötőnek, jégmadárnak, szürke gémnek, hogy csak néhány példával éljünk.

Potyondi mocsár

 

Még az előző ciklusban volt szó arról, hogy helyi védelem alá helyezik a területet, ám ez még nem történt meg. A Potyondi-mocsarat egyébként most az ember részéről az illegális hulladéklerakás veszélyezteti, de idővel esetleg számolni lehet a természetes folyamatokkal is, például a tó feltöltődésével is.

 

Potyondi mocsár

 

A Borostyánkő Környezetvédelmi Oktatóközpont az idén a szakminisztériumtól valamivel több mint egymillió forintot nyert a terület kutatására, egy kiadvány megjelentetésére, egy mobil tanösvény és egy hat négyzetméteres faporond valamint egy egy négyzetméteres vízminta-vevő hely létesítésére. Az Alon.hu által megkérdezett szakember szerint a terület egy a határán lévő magasabban fekvő pontról teljesen belátható lehetne, és természetes környezeti oktatóhelyül szolgálhatna. Az óvodásoktól az egyetemistákig, nem is szólva az egyszerű szombathelyi érdeklődő polgárig mindenki számára reprezentálhatná, hogy milyen is egy lápos-mocsaras élőhely életközössége.

Potyondi mocsár

 

A megvalósításhoz szüksége volt a tulajdonos, azaz Szombathely város hozzájárulására is. A városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság júniusi gyűlésén támogatandónak tartotta a kérést, így úgy döntött, a város megadhatja a hozzájárulást a tanösvény kialakításához.

 

Mocsárkeresés

 

Nem titkoljuk, hogy korábban fogalmunk sem volt arról, hogy Szombathely határában létezik egy ilyen mocsár, és mivel egyetlen térképen sem láttuk, csak a leírások alapján tudtuk bekalibrálni a helyet. Úgy ahogy. Ahhoz, hogy valóban rátaláljunk, többszöri nekifutásra is szükség volt. Először az útnak (az Olad és Kámon között húzódó elkerülő út, a Muskátli utca) rossz oldalán kerestük, ahol csak nádast találtunk. Majd később rövidnadrágban kétszer akadtunk fenn a növényzeten. Egyszer a Muskátli utca, egyszer a Dolgozók útja felől. Végül is a Google műholdas térképéről azonosítottuk be a vízfelület pontos helyét, majd rájöttünk a megoldásra. A Muskátli utca oladi körforgalomhoz közeli részén, a Szombathely vége táblánál kell átkelni az árkon, átkelni egy mezőn (éppen le volt kaszálva), és ott lehet leereszkedni a kis tóhoz, illetve a mocsárhoz. A tavacska egyébként hiába rejtett a nagyközönség előtt, érintetlensége csak viszonylagos. Valakinek sikerült megtalálnia és néhány autógumit - nem kis erőfeszítéssel - odacígelnie és belehajigálnia a vízbe. (J. A.)  

 

 Potyondi útmutató

 

Potyondi útmutató

Potyondi útmutató

 

 

 

.