Mielőtt szidni kezdi a közútkezelőt

2016.01.03. 08:42

Mit is jelent, hogy a cég téli üzemmódban dolgozik?

November másodikától téli üzemben van a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatósága. Igaz, ez eddig az enyhe, tavaszias időjárás miatt nem volt túl érdekes hír, most azonban, hogy az új évvel együtt ideért a hideg és a hó, röviden összefoglaljuk, mit is jelent. Cikkünk végén a fontos elérhetőségeket is megtalálják.

Mielőtt szidni kezdi a közútkezelőt

Illusztráció. Fotó: Nagy Lajos (MTI)


 A társaság kezelésében több mint 31 ezer kilométernyi országos közúthálózat van, vagyis a gyorsforgalmi, a fő- és a mellékutak üzemeltetési és fenntartási feladatait látja el. A téli időszakban a síkosságmentesítésben és a hóeltakarításban országosan 625 darab saját gépük vesz részt, továbbá 494 kollégát alkalmaznak határozott időre.

A Vas Megyei Igazgatóság – a többi megyei igazgatósághoz hasonlóan – 2015. november 2. és 2016. március 15. között huszonnégy órás folyamatos ügyeleti szolgálatot tart fenn. A megyei feladatokat négy mérnökség, Körmend, Sárvár, Szombathely és Vasvár látja el.

Fontos: Szombathely határain belül általánosságban nem a közútkezelő, hanem az önkormányzati tulajdonú Szova végzi a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést. 

A következő szakaszok a Magyar Közút Nonprofit Kft. kezelése alatt állnak, így téli hó- és síkosságmentesítésükről is a közútkezelő gondoskodik:

  • a Zanati út Nádasdy Ferenc utcától a városhatárig tartó szakasza,
  • a zanati városrészbe bevezető út,
  • 48-as Honvéd út,
  • 11-es Huszár út,
  • Petőfi Sándor utca,
  • Rohonci út,
  • Dolgozók útja,
  • Szent Imre Herceg útja,
  • a 8721-es belső elkerülő út a Dolgozók útjától a Szent Imre herceg útjáig,
  • a Szombathelyt elkerülő út, körforgalmai, műtárgyai.

A SZOVA Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Kft. között létrejött szerződés értelmében a SZOVA Zrt. csak abban az esetben működik közre a fent felsorolt útszakaszok járhatóvá tételében, amennyiben a Magyar Közút Kft-től erre megrendelést kap. Máskülönben hó- és síkosságmentesítésük a Magyar Közút Nonprofit Kft. feladata.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat nem egyszerre, hanem az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelően először az autópályákon, autóutakon, majd a főutakon, utána a forgalmasabb mellékutakon, végül a bekötőutakon végzik el.

A közútkezelő Vas megyében összesen 1565 kilométernyi úthálózatot kezel. Őrjáratos védekezési rendszerben 508 kilométert, rajonos rendszerben 746 kilométert, úgynevezett „fehér út” rendszerben 311 kilométert.

Az őrjáratos rendszerben kezelt utakat folyamatosan ellenőrzik, a védekezés az út teljes hosszán és szélességében történik a síkosságtól függően, szükség szerint. A rajonos rendszerben kezelt utakat az útellenőrökön kívül az időszakonként kivezényelt elhárító gépkocsik ellenőrzik, a védekezés az út veszélyes részeire terjed ki (pl. ívek, emelkedők stb.) A fehér út olyan kisforgalmú út, mely ellenőrzése csak az útellenőrzés gyakoriságával történik meg, ezeken a szakaszokon síkosságmentesítés nem, csak hóeltakarítás történik.

A hófúvások eltakarítása az egyik legnehezebb és időigényesebb feladat, amelyet csak akkor lehet hatékonyan elvégezni, ha már megszűnt az erős szél. Megelőzésképpen hófogó hálókat helyeztek ki azokra a szakaszokra, ahová a korábbi évek tapasztalatai szerint szükséges. Sajnos ezek a mobil hóvédművek csak óránként 30–40 kilométeres széllökésekig képesek ellátni a feladatukat. A hófúvások elleni hatékony védekezés hóvédő erdősávokkal lehetséges; Vas megyében ez 13 733 méter hosszan áll rendelkezésre a főutak mellett.

A síkosság elleni védekezést Vas megyében a közútkezelő 26 darab saját, illetve 5 darab bérelt nagyteljesítményű, kombinált gépjármű és 32 darab egyéb, téli feladatokra is bevethető gépe látja el. Intenzív havazás, hófúvás esetén szerződés alapján további 152 darab külsős, hóeltakarításra alkalmas gépet tudnak bevetni, ezek jellemzően hóekével ellátott mezőgazdasági vontatók, teherautók, gréderek, traktorkotrók.  

Az ipari sót a mérnökségi telephelyeken zárt, fedett sótárolókban tárolják a szakemberek. Útszóró sóból 6 ezer 40 tonna, érdesítő anyagból 2 ezer 670 tonna, míg kalcium-klorid granulátumból és oldatból 80 ezer 410 liter nyitókészlettel rendelkezik a megye.

A közútkezelő több módon igyekszik tájékoztatni a közlekedőket az esetleges veszélyhelyzetekről, szélsőséges időjárási-, illetve útviszonyokról. Kérik az autósokat, hogy mindenképpen vegyék figyelembe ezeket a jelzéseket, majd a lehetőségeket alaposan megfontolva keljenek csak útra, ha tényleg úgy látják, hogy szükséges!

Amennyiben már megtörtént a baj és elakadt valahol, segítséget a helyileg illetékes önkormányzattól vagy a katasztrófavédelem szakembereitől a 112-es vagy a 105-ös segélyhívó telefonszámon kérhetnek.

Utazás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezt megtehetik a www.utinform.hu oldalon.

A leggyorsabban és személyre szabottan azonban továbbra is telefonon szerezhetnek információkat a közlekedők. Útinform szolgálat, és megyei diszpécserszolgálatok éjjel-nappal várják a  hívásokat (elérhetőségek a www.utinform.hu oldalon). Ha több megyét érintő kérdések vannak, akkor érdemesebb rögtön az Útinform szolgálatnál kezdeni a tájékozódást.

(Információk: Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatósága)

.