Hirdetés

Hirdetés

évforduló

47 éve vásárolható a Coca Cola

2015.06.27

Láttad?

130 éve érkezett meg New Yorkba a Szabadság-szobor

2015.06.17

Láttad?

1885.06.17-én érkezett meg New Yorkba a Szabadság-szobor. Az alkotás címe: A Szabadság Megvilágosítja a Világot, ismert nevén a Szabadság-szobor. New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. A rézből készült szobrot Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit Gustave Eiffel végezte. A bal kezében tartott tábla felirata JULY IV MDCCLXXVI – vagyis 1776. július 4., az Egyesült Államok függetlenségének kikiáltása. A nőalak egyik lába láncokon áll, ez jelképezi az elnyert szabadságot. A korona hét ága a hét tengert és a hét kontinenst jelképezi. A szobor másolata látható Párizsban, a Szajna partján.

1383 éve halt meg Mohamed próféta

2015.06.08

Láttad?

Medinában, 62 éves korában halt meg Mohamed próféta, az iszlám vallás megalapítója 632.06.08-án. Vallási és politikai tevékenysége révén az Arab-félsziget törzseit egyesítte. Mohamednek negyven évesen voltak először látomásai, amelyek szerint az arabokat kellet vezetnie, hogy megismerjék az egyetlen mindenható istenüket, Allahot. Először Medinában sikerült híveket toboroznia, akik az iszlámot terjesztették Arábiában. Végül 630-ban sikerült meghódítania Mekkát is, amely - Jeruzsálem helyett - az új vallás központjává és zarándokhellyé vált.

65 éve rendezték az első Forma 1-es versenyt

2015.05.13

Láttad?

A silverstone-i pályán rendezett verseny több, mint két órán át tartott, és a mezőny alig fele jutott el a célig: 21 indulóból mindössze 11-en látták meg a kockás zászlót. A leggyorsabb közülük az Alfa Romeóval versenyző Nino Farina volt, aki két további győzelmével a sorozat első világbajnoki címét is megszerezte a mindössze hét futamból álló szezonban. Az olasz mellé Luigi Fagioli és Reg Parnell állhatott fel a dobogóra, a később öt világbajnoki címet begyűjtő Juan Manuel Fangio a leintés előtt 8 körrel kénytelen volt feladni a versenyt. A pontokat akkoriban az azóta számtalanszor megváltoztatott, 9-6-4-3-2-es rendszerben osztották ki. Azóta mindössze két ország - Nagy-Britannia és Olaszország - rendezhetett minden évben futamot. Az egykori silverstone-i verseny óta megszakítás nélkül folyik a világbajnokság.

239 éve született Berzsenyi

2015.05.07

Láttad?

Ezen a napon született Berzsenyi Dániel költő, táblabíró, a "niklai remete". Legismertebb műve A magyarokhoz című ódája, melyet Kodály Zoltán zenésített meg.  

.