Hirdetés

Hirdetés

Franciaország

A párizsi események miatt több pénzt kapnak az osztrák rendőrök

2015.01.11

Ki volt az az Ahmed Merabet?

2015.01.09

Láttad?

A fotón mosolygó 40 éves férfi Ahmed Merabet. Hosszú évek óta dolgozott a párizsi rendőrségnek, munkája elismeréseként előléptették nyomozóvá. Ő volt az az egyenruhás, aki megpróbálta megállítani a két állig felfegyverkezett terroristát, akik a Charlie Hebdo szerkesztőségében elvégzett mészárlás után menekülőben voltak. Úgy lőtték le, mint egy kutyát. A sokkoló felvétel azóta bejárta a világot. Ahmed Merabet muzulmán volt.

Úgy tűnik, vége a párizsi túszdrámának

2015.01.09

Mozaik

A három terroristát megölték, négy túsz életét vesztette. Többen megsérültek.

A 2015-ös év egy másodperccel hosszabb lesz

2015.01.06

Láttad?

Egy másodperccel hosszabb lesz az idei esztendő, mivel a Párizsi Obszervatórium bejelentette, hogy június 30-án szökőmásodpercet adnak hozzá a világidőhöz (UTC).       2015. június 30-án éjfélkor 11:59:59 után az órákon kijelzőjén 11:59:60 jelenik meg.     A szökőmásodperceket 1972-ben vezették be az összehangolt világidő (UTC) részeként. A világidő a Föld forgási sebességén alapul, amely fokozatosan - naponta a másodperc kétezred részével - csökken a Nap és a Hold óceánokra gyakorolt gravitációs hatása, az árapály okozta súrlódás miatt.     Mai időrendszerünk alapja az atomidő, melyet atomórák láncolatával, nemzetközi megállapodás alapján mérnek. Ezzel a folytonos skálával pontosabban lehet mérni az időt, mert független a Föld forgásától. A szökőmásodpercek beiktatására azért van szükség, hogy összhangba hozzák az összehangolt világidőt az atomidővel.     Az idei lesz a 26. alkalom, amikor szökőmásodpercet kell hozzáadni az UTC-hez, legutóbb 2012. június 30-án  "állt meg az idő" egy másodpercre - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

Mont-Saint-Michel messziről és közelről

2014.09.18

708-ban Szent Mihály arkangyal megjelent, és megparancsolta Szent Aubert-nek, Avranches püspökének, hogy építsen kolostort a tengerből kiemelkedő sziklán építsen. Ezt a püspök visszautasította, így az arkangyal lyukat égetett ujjával a püspök kalapján. Így aztán még ebben az évben lett kolostor. Hogy pontosan így történt-e, azt nem tudjuk, az biztos, hogy a Franciaországban álló Mont-Saint-Michel egyike a leglátványosabb és legmisztikusabb épületnek. Az árapálysziget a története során sokáig börtön is volt.   Elsők között került fel az UNESCO Világörökségi listájára.

.