Hirdetés

Szombathelyen alig pukkant a polgári engedetlenségi akció

2016.03.30. 13:49

MIndössze négy iskolánál tiltakoztak.

Hirdetés

A fővárosban és több vidéki iskolánál is tartottak polgári engedetlenségi akciót a Tanítanék mozgalom felhívására szerda reggel.

A mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója március 24-én hirdetett meg polgári engedetlenséget egyórás időtartamra. Azt kérte, hogy a pedagógusok és a velük szimpatizálók szerdán 8 és 9 óra között álljanak ki az iskolájuk elé, nyilvánítsák ki elégedetlenségüket, azt, hogy mindenképpen változást szeretnének a közoktatásban szeptembertől.

A Fecebookon az "Egyórás tiltakozás az oktatás szabadságáért" címmel szereplő megmozdulás 2700 érdeklődőt és 3700 résztvevőt tüntet fel. Ercse Kriszta, a polgári engedetlenséget támogató, a közoktatás átalakításáról szóló elképzelésit 12 pontban megfogalmazó civil közoktatási platform szóvivője kedden azt mondta, tudomásuk szerint mintegy 250 iskola csatlakozott a szerdai akcióhoz.

Szombathelyen meglehetősen szerény volt a tiltakozás, mindössze négy (három plusz egy) iskola előtt lehetett kisebb csoportokat látni.

A nyugat.hu tudósítása szerint Bercsényi Miklós Általános Iskola előtt mintegy húszan voltak (igaz, az intézményben szerdán még tartott a tavaszi szünet), az Aranyhíd előtt harminc-negyvenen, a Nagy Lajos Gimnáziumnál pedig "néhány tanár és szülő" gyűlt össze.

A lap később hozzátette (plusz egy) a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban úgy oldották meg a demonstrációt, hogy abból ne legyen polgári engedetlenség. Az első szünetet meghosszabbították tíz perccel, az előző óra végéből, és a következő óra elejéből csíptek el öt-öt percet, a tanári kar nagyjából fele ment az iskola elé, a diákokkal együtt összesen száz-százhúszan voltak. 

Szombathelyen alig pukkant a polgári engedetlenségi akció

Nyelvtanóra a 9. osztályban az "Én tényleg tanítanék." címet viselő felhíváshoz csatlakozó Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 2016. március 30-án. A közoktatás átalakításáért a Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója március 24-én hirdetett meg polgári engedetlenséget erre a napra, egyórás időtartamra. Kilenc iskolaigazgató időt kért a hivatalos tárgyalások lefolytatására és türelemre szólított fel az oktatás átalakításáról szólva abban a felhívásban, amelynek az "Én tényleg tanítanék..." címet adták és nem csatlakoztak a Tanítanék mozgalom akciójához. MTI Fotó: Varga György


A kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozást nyílt levelükkel elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium az akcióban részt vevő tanárai nyolc és kilenc óra között kertészkedtek, szemetet szedtek, fát ültettek. Az iskola többi tanárja a diákok felügyeletét vállalta, ők és a tanulók az iskola udvarát takarították.

Az akcióban a tanárokon kívül szülők és szimpatizánsok is részt vettek, de ott lehetett látni az MSZP és a DK néhány helyi politikusát, valamint szakszervezeti vezetőket is.

Pilz Olivér, az iskola közalkalmazotti tanácsának elnöke újságíróknak azt mondta: bízik abban, hogy hamarosan elkezdődnek a tárgyalások a kormánnyal, "célunk nem az, hogy az utcára vonuljunk folyamatosan, hanem tárgyalni szeretnénk, most a legsürgetőbb a tizenkét pont lenne, a határidők itt vannak napokon belül". Ezzel kapcsolatban egyebek mellett a tankönyvrendelést, az érettségit említette.

A zuglói Teleki Blanka Gimnázium körül élőláncot alkottak a polgári engedetlenségi akcióval szimpatizálók. Ezt megelőzően, a demonstráció elején az iskola kapuján reggel nyolckor kilépő igazgató azt mondta, hogy a gimnázium az egész oktatási rendszert szimbolizálja: az egykor gyönyörű épületről most hullik a vakolat. Pukli István ezután felolvasta a civil közoktatási platform 12 pontját.

A rendőrség az akció idejére lezárta a Hungária körút és a Hermina út között az Ajtósi Dürer sort, amelynek több sávját, valamint a gimnázium előtti járdáját elfoglalták a szimpatizánsok a rendezvény elején és végén.

Galéria