Tranzit fesztivál Kőszegen: nagy nevek a határon

2012.08.23. 08:19

Szerdán Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg a rendezvényt. Érkezik Orbán Viktor, és sokan mások.


A kormányzat azért dolgozik, hogy a fiatalok számára ne legyen nyomasztó egzisztenciális kérdés annak eldöntése, hol éljék le az életüket: külföldre menjenek dolgozni, vagy inkább itthon maradjanak - hangsúlyozta szerdán Kőszegen Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere (első fotón), megnyitva a Tranzit - Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvénysorozatot.

A legjobb az lenne, ha a menni és a hazatérni nem lennének egymást kizáró fogalmak, ha a fiatalok szabadon dönthetnének és minél többüknek lehetősége lenne egy időt külföldön tölteni, majd a tapasztalatokkal gazdagodva hazatérni - mondta.
Ehhez megfelelő életpálya programokra, ösztöndíj-rendszerre, magas színvonalú felsőoktatásra, a fiatal vállalkozók támogatására és új munkahelyekre van szükség - fűzte hozzá.

Tranzit Fesztivál, Kőszeg

A fiatalok külföldi tanulását olyan programokkal lehet segíteni, mint például az Erasmus - jegyezte meg. Ugyanakkor a magyarországi felsőoktatásban tanuló külföldi diákok létszámának növelését is komoly értéknek nevezte, hozzátéve, hogy ezért 2020-ig a jelenleg nálunk tanuló 20 ezer diák létszámát meg kívánják háromszorozni.
A Tranzit - Fesztivál a határon közéleti találkozót tizenkét év szünet után rendezi meg ismét Kőszegen a Kommentár alapítvány.

(első fotón)

A következő három napban a közélet, a gazdaság, a nemzeti és kisebbségi kérdések iránt érdeklődő, zömmel egyetemista fiatalok, ismert politikusokkal, gazdasági szakemberekkel, oktatókkal, közéleti emberekkel találkozhatnak.

A legnagyobb érdeklődés Orbán Viktor miniszterelnök látogatását előzi meg, aki szombaton délután találkozik a fiatalokkal; a Jurisics- vár udvarán tart előadást és válaszol kérdéseikre.

(első fotón)

Az előadók között lesz például Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője, Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, Németh Zsolt a külügyminisztérium államtitkára, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, Geszti Péter reklámszakember, Hiller István szocialista országgyűlési képviselő, Schmidt Mária a Terror Háza főigazgatója, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Operaházat vezető kormánybiztos.

Fotó: Varga György

.