Lehet, hogy nem árt vigyázni a fotózással, ha külföldön turistáskodik?

2015.07.09. 10:42

Az EP szankcionálá, hogy milyen képeket tölthetünk fel a közösségi oldalakra.

Csütörtökön szavaz az Európai Parlament (EP) arról a szerzői jogi szabályozással foglalkozó jelentésről, amely egyebek mellett megalapozza azt is, hogy szabad lesz-e a jövőben feltölteni középületekről készült nyaralási fotóinkat az internetre - írja a HVG.hu.

A lap értesülései szerint az Európai Parlament a szerzői jogi szabályozás modernizálását megalapozó ajánlásokról szavaz csütörtökön. Ha a plénum elé kerülő szakbizottsági törvényszöveg megy át az EP-n, akkor a képviselők olyan állásfoglalás mellett tehetik le a voksukat, amely egyebek mellett azt tartaná kívánatosnak, hogy a köztéri épületekről készült fényképek "kereskedelmi felhasználása" engedélyhez legyen kötve. Vagyis például ne lehessen csak úgy feltölteni utazási fotóinkat a Facebookra.

Lehet, hogy nem árt vigyázni a fotózással, ha külföldön turistáskodik?

Magyarországon fel sem merül, hogy például a közösségi oldalakon ne lehetne ingyenesen közzétenni képeket középületekről, de az EU több tagállamában, többek között Belgiumban, Franciaországban vagy Görögországban a terjesztésük egyáltalán nem, vagy csak erős korlátokkal legális.

Ha elfogadnák ezt a javaslatot, akkor többek között az sem lenne mindegy, hogy az Eiffel-tornyot nappal vagy éjszaka fényképezzük-e. Ugyanis csak napközben legális fotózni, éjszaka nem, mert a látványosság kivilágítása jogdíjas. Ahogy ezután nemcsak a francia oldalán lenne tilos tweetelni ugyanarról a határépületről készült felvételt, hanem a határ német oldalán is. Nyugodtan eljátszhatunk a gondolattal, hogy milyen dilemmákat okozna egy romantikus fotózás a Sóhajok hídján, vagy egy gyerekkel közös fényképezkedés a budapesti Állatkert előtt - írják.

A törvényjavaslat eredetét, további részleteket és az eredeti cikket itt olvashatja.

.