Hogyan keletkeztek a kémiai elemek? (Vas Megyei TIT, 2014. október 20)

2014.10.18. 10:16

MME: Hogyan keletkeztek a kémiai elemek?

A kémiai elemek eredete egészen a 20. század közepéig tisztázatlan volt. 1948-ban George Gamow és PhD hallgatója publikálta az első elméletet, ami meggyőzően tudta magyarázni a könnyű elemek keletkezését. Ezen elképzelés szerint az Ősrobbanás során jött létre a hidrogén, a hélium és némi lítium, a további elemeket pedig a csillagok gyártják le. Az eredeti elmélet ugyan nem tudott minden problémára választ adni, azóta a csillagászat azonban sokat fejlődött. Az előadás során választ kaphatunk arra, hogyan keletkeztek az élethez elengedhetetlenül szükséges könnyű kémiai elemek, mint például a szén és az oxigén, és miért épül fel minden egyes ember és élőlény a Földön csillagporból.

Az “Ég és Föld vonzásában – a természet titkai” c. TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-2012-0018-as pályázat MME (Mini Mindentudás Egyeteme) programsorozatának következő előadásában nem csak fizikai/csillagászati, de filozófiai kérdésekkel kapcsolatos érdekességekről hallhatunk.

Időpont: 2014. október 20., 18:00

Helyszín: Vas Megyei TIT székháza, 9700 Szombathely, Kőszegi u. 2., nagyelőadó

Előadó: Dr. Mészáros Szabolcs PhD, tudományos munkatárs, ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont

Az előadás ingyenes.

.