A világ legjobb blogjai

2010.06.22. 21:36

 Kiosztották kedden Bonnban a blogoszféra Oscar-díjának nevezett BOB (Best of Blogs) elismeréseket. A fődíjat egy interaktív térképszolgáltatást működtető blog kapta.

 Kiosztották kedden Bonnban a blogoszféra Oscar-díjának nevezett BOB (Best of Blogs) elismeréseket. A fődíjat egy interaktív térképszolgáltatást működtető blog kapta, amelynek segítségével minden eddiginél pontosabban nyomon lehet követni a természeti katasztrófák és egyéb rendkívüli események következtében kialakult vészhelyzetek alakulását.

A véleményszabadság érvényesülését és az emberek, kultúrák közti párbeszéd ösztönzését szolgáló díjat a német Deutsche Welle (DW) nemzetközi közszolgálati műsorszóró társaság alapította 2004-ben.

Az idén hatodszorra átadott díjak odaítélésének első szakaszában az olvasók nevezhetik kedvenc blogjaikat, videoblogjaikat, podcastjaikat. Az idén 58 ezer blogot javasoltak az internetezők, ebből 8300 került a szavazás első körébe. A második fordulóba 178 blog jutott be, és ezek közül választotta ki a DW nemzetközi zsűrije a kategóriák győzteseit. A fődíjat az ushahidi.com kapta.

Az ushahidi szuahéli szó, magyar jelentése tanú, szemtanú. A blogon elhelyezett térképeken megjelenő információkat az érintett területen élőktől érkezett adatok alapján állítják össze. A Haitit megrázó januári földrengés után például Washingtonban és Bostonban önkéntesek és szakértők egész hadserege rendszerezte, értékelte és publikálta a katasztrófaövezetből főként mobiltelefonon szerzett értesüléseket.

Erik Hersman, a blog alapítója a DW bonni konferenciáján elmondta: az alkalmazás révén gyökeresen átalakul a nemzetközi segélyezés rendszerében az információáramlás; a közvélemény egyenesen az érintettektől szerezhet tudomást a katasztrófa sújtotta, vagy éppen társadalmi megrázkódtatásokon, lázadásokon, forradalmakon keresztülment térségekben kialakult állapotokról, így a segélyezést vagy egyéb beavatkozást is az így összegyűlt információk alapján lehet szervezni. Haiti esetében például a washingtoni külügyminisztérium jórészt az ushahiditől kapott helyzetkép alapján irányította az amerikai segélyműveleteket - mondta Hersman.

A BOB-ot alapító DW 31 nyelven sugároz műsorokat, elkötelezettségét a véleménynyilvánítás szabadsága iránt pedig jól mutatja, hogy az egyik különdíjat, a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezettel közösen adományozott elismerést egy iráni újságíró, Zila Bani Jagob kapta, akit júniusban egy év börtönbüntetésre ítélték, és 30 évre eltiltották az újságírói munka végzéséről ellenzéki tevékenysége, részben blogbejegyzései miatt.

A kategóriák és a díjazottak:

Legjobb blog:  www.blog.ushahidi.com   
Legjobb klímavédelmi témájú blog: www.colunazero.com.br
Legjobb podcast: www.cajunlanguage.net
Az úgynevezett Blogwurst díjat a www.blogsdoalem.com.br  és a www.tebe-interesno.livejournal.com  blog kapta
A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet különdíja: www zhila.org
Legjobb angol nyelvű blog: www.talkmorocco.net  
Legjobb arab nyelvű blog: www.osamaa.blog   
Legjobb bengáli nyelvű blog: www.ali-mahmed.com
Legjobb francia nyelvű blog: www.blog.monolecte.fr
Legjobb indonéz nyelvű blog: www.blogombal.org
Legjobb kínai nyelvű blog: www.kenengba.com
Legjobb német nyelvű blog: www.der.postillon.com
Legjobb orosz nyelvű blog: www.metkere.com
Legjobb perzsa nyelvű blog: www.mamlekate.blogspot.com
Legjobb portugál nyelvű blog: www.fisicamoderna.blog.uol.com.br
Legjobb spanyol nyelvű blog: www.mundoporlibre.com

 

.