Jordán Tamás depolitizálná október huszonharmadikát

2014.05.28. 14:51

A Weöres Sándor Színház igazgatója felhívást tett közzé.

Jordán Tamás

Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója szerdán az alábbi felhívást juttatta el lapunkhoz.

Drága színházi kollégák, más műfajban alkotó művészek, a művészet befogadására alkalmas polgártársaink!
 

Tehát mindenki!
 

Jordán Tamás1956-ban 13 éves voltam. Ott álltam a Budafoki úton a Műegyetem bejáratánál, amikor a felhevült egyetemisták a legendás gyűlésükről kiözönlöttek. Édesapám elvitt minket az öcsémmel a Sztálin szobor ledöntésére. Életem felülmúlhatatlanul legnagyobb közösségi élménye.

Egyike a világtörténelem magasztos pillanatainak. Eufória. Mindenkinek könnyes volt a szeme, ismeretlenek ölelték és csókolgatták egymást. Ennek voltam gyerekként megrendült tanúja.
 

Mégis: október 23. sohasem volt ünnep. A rendszerváltásig ellenforradalom volt, utána pedig a legdurvább politikai csatározásokra adott alkalmat.

Szeretnélek Benneteket rávenni, tegyünk meg mindent, hogy október 23. politikamentes népünnep legyen.
 

Fogjunk össze, hogy ezen a napon a Köztársasági Elnök Úr ünnepi beszédén kívül, mely mindenkihez szól, semmilyen politikai erő ne kapjon lehetőséget, hogy kisajátítsa ezt a napot. Legyen ez a közös emlékezés, a szabadságszeretet ünnepe. Örüljünk egymásnak, mert tudunk.
 

Ez tanulható, megszokható.
 

Útjára indítom ezt a levelet a Facebook-on, akinek tetszik, ossza meg, továbbítsa, kommentelje. Ha sikeresnek mutatkozik, megszervezzük, hogy több százezres regisztrációval eljuttassuk a Köztársasági Elnökhöz és a Kormányhoz ezt az óhajunkat.
 

Kérem a médiumok segítségét, amennyiben egyetértenek a fentiekkel és tehetik, publikálják a dolgozatomat!
 

Jordán Tamás

.