A szombathelyi önkormányzat nem akart színházbarát lenni

2016.01.06. 18:09

Megkérdezték, hogy a megyei jogú városokban hány képviselőnek van színházbérlete.

A szombathelyi önkormányzat nem akart színházbarát lenni

Fotó: WSSZ


A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Színházművészeti Tagozata - Rátóti Zoltán vezető kezdeményezésére - szeptemberi ülését követően hirdette meg a Színházbarát önkormányzat című programot. Ennek egyik célja az volt, hogy országosan felmérjék, melyik megyei jogú város képviselőtestületének tagjai között vannak legtöbben a színházkedvelők, azaz hány képviselőnek van színházbérlete.

A "győztes" város oklevelet, a színház pedig pedig három millió forint támogatást kapott az MMA-tól a 2015/16-os évadban. De a második és a harmadik helyezettek is jól jártak, az ő színházaik fél-fél millió forintot kaptak.

Azért írunk múlt időben, mert az MMA decemberben át is adta az okleveleket és a támogatásokat.

A szolnokiak végeztek az élen, tizennyolc képviselő közül tizenkettő váltott bérletet a Szigligeti Színházba.  

A második és harmadik helyen megosztva Nyíregyháza és Tatabánya szerepel. Azt nem tudjuk, hogy esetükben hány bérletről van szó, mert ez sem a sajtóban megjelent információkból, sem az MMA által lapunk kérdéseire adott válaszból nem derül ki. És az sem, hogy a többi megyei jogú város hányadik a sorban. 

Ezeket is megkérdeztük ugyanis a művészeti akadémia sajtóosztályától, meg még azt, hogy Szombathely hányadik helyen végzett. De arra is kíváncsiak voltunk, honnan tudják, hogy egy-egy testületben hány politikusnak van színházbérlete.

Az alábbi választ kaptuk:

"A Színházbarát önkormányzat elnevezésű programról minden megyei jogú vidéki város polgármestere névre szóló levelet kapott. Szombathelyről nem érkezett visszajelzés, így nem került rangsorolásra. Az önkormányzatoknál a polgármesterek kérdezték meg a képviselőtestületet, hogy kinek van bérlete."

A szombathelyi önkormányzat nem akart színházbarát lenni

Archív. Az avatóünnepség


A Weöres Sándor Színházat egyébként majdnem pontosan öt évvel ezelőtt, 2011. január 22-én avatták fel.

Archív. Avatóünnepség


Tudósításában kollégánk úgy fogalmazott, "Jordán Tamás színházigazgató szinte elveszik ennyi politikus között".

Való igaz, sokfelé kellett vágni azt a bizonyos szalagot, hogy mindenkinek jusson belőle egy kis darabka, és sok politikus volt ott az ünnepségen azokon kívül is, akik a szalag mögött álltak.

.