Whiskykultúra Szombathelyen

2015.03.09. 20:57

Így kérik a szombathelyiek a whiskyt.  

Így kérik a szombathelyiek a whiskyt.

 

Közvéleményt kutatást végeztünk a város szórakozóhelyein a pultosok és tulajok körében, hogy megtudjuk: jelenleg milyen Szombathely whiskykultúrája. 

Mint azt megtudtuk: a whisky fogyasztás módja függ a vásárló életkorától. Az idősebb korosztály – mivel jobban vágyik a tiszta ízre – maximum jéggel, esetleg egy kevés szódával issza. Az ital keverése – kólával vagy gyömbérrel – inkább a fiatalabbakra jellemző, ahogy az ízesített whiskyk fogyasztása is.

Megnyílik az univerzum - a whisky mikroszkóp alatt Fotó:Ernie Button

Ezek fogynak most a legjobban nálunk

Információink szerint jelenleg a toplista élén a Jack Daniel's áll, de a Famous Grousenak is sikerül egyre jobban betörnie a szombathelyi „whisky-piacra”. A két ital „felemelkedése” nem meglepő, ugyanis jelenleg a Coca-Cola forgalmazza őket hazánkban. Informátoraink szerint egyébként sokan keresik a szórakozóhelyeken Johnnie Walkert is. A másik ok, amiért most ezek a legkeresettebb whiskyk, talán az, hogy aránylag nem annyira drágák.

Nők és a whisky – így látják a pultosok

"Nálunk inkább férfiak kérik. Szerintem azért, mert úgy állították be anno, hogy ez egy kemény, férfias ital és a nők ezért ódzkodnak tőle kicsit még most is" – mondta az egyik szombathelyi szórakozóhely hölgy pultosa. "A nők talán úgy gondolják, hogy biztosan túl erős és hamar a fejükbe száll.  Egyébként nekem a kedvenc italom, de valahogy még manapság is furcsa a két dolog együtt: nők és a whisky" – tette hozzá nevetve.

A nőkre – nálunk legalábbis – nem jellemző annyira a whisky fogyasztása, inkább a férfiak keresik. A hölgyek egyébként, általában nagyobb társaságban választják ezt az italt kólával keverve – mondta el egy másik helyi kocsma pultosa.

Azért a nők is megisszák...

Whiskyből hungarikum?

Tavaly ősszel mutatták be hivatalosan az első magyar gyártású whiskyt, amely még színesebbé teszi a hazai alkoholpalettát. Mondhatni az új termék már tinédzser éveit járja, hiszen tizenkét évnyi érlelődés után került ki egy Békés megyei manufaktúrából. Bár Magyarországra egyáltalán nem jellemző a whisky gyártása, azért reméljük, a jövőben a hungarikumok közé sorolhatjuk majd.

Bár azt nem tudjuk, hogy – a „whiskys rabló” néven elhíresült – Ambrus Attila milyen mértékben járulhatott hozzá a város whisky kultúrájához, azonban az elmúlt években kézműves standjánál vele is találkozhattunk a karneválon.

.