Hirdetés

A Zala megyei Gellénháza népszavazáson döntött, hogy kell erőmű a faluba

2010.02.07. 21:39

Népszavazás döntött arról, hogy biomassza erőmű épülhet a Zala megyei Gellénházán, ahol a voksolással együtt új polgármestert is választottak - tájékoztatta a település körjegyzője vasárnap az MTI-t.

Hirdetés

Szemes Róbert elmondta: négy független jelölt közül Farkas Imre Józsefnét választották meg a település új vezetőjének. A szavazásra jogosult mintegy 1400 helybéli több mint 50 százaléka vett részt a voksoláson, amelyen 281-en adták szavazatukat az új polgármesternek. A zalai településen ebben a ciklusban harmadszor választottak polgármestert, ugyanis a 2006-as választási fordulóban megválasztott vezető, majd az őt követő utódja egyaránt indoklás nélkül, lemondással távozott.

Az időközi polgármester-választással egy időben, a képviselőtestület döntése nyomán tartották meg a népszavazást arról, hogy a korábban készült tervek alapján épüljön-e Gellénházán 20 megawattos, faapríték tüzelésű erőmű. A szavazópolgárok több mint 50 százalékának részvétele mellett a többség támogatta a biomassza erőmű megépítését.

A referendum résztvevői közül 465-en szavaztak mellette és 311-en ellene, így a népszavazás érvényes és egyúttal eredményes is volt - közölte a körjegyző.

Szemes Róbert korábban az MTI-nek elmondta: Gellénházán több érdeklődő is jelezte, hogy részt vállalna az erőmű megépítésében, de a leendő befektetőkkel csak a népszavazás eredménye után tárgyalnak. Az elképzelések szerint pályázaton választják ki a település számára legjobb ajánlatot.