Háborús veszély alakult ki az USA szíriai légitámadása miatt

2017.04.07. 16:22

Háborús veszéllyel fenyegető és történelmi jelentőségű fejlemény a Szíriában pénteken végrehajtott amerikai légitámadás Elmar Brok német európai parlamenti (EP-) képviselő szerint.

Az EP külügyi bizottságának korábbi elnöke a Die Welt című német lapnak nyilatkozva hangsúlyozta: az amerikai támadás Szíriában "történelmi pillanat", mert mostanáig az a gyakorlat érvényesült, hogy "nem avatkozik be katonai eszközökkel egy olyan atomhatalom, mint az Egyesült Államok ott, ahol már aktív egy másik atomhatalom, jelen esetben Oroszország".

Ezért a péntek hajnali légitámadás "tabudöntést" jelent, és akár komoly konfliktushoz is vezethet - mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Szavai szerint háborús veszély alakult ki, mert ha Moszkva az amerikai támadásra fegyverrel válaszol, amivel kiváltja Washington reakcióját, akkor "eszkalálódhat a helyzet két atomhatalom között", aminek révén "ellenőrizhetetlen" folyamatok indulhatnak be.

Azonban a légitámadás akár a szíriai konfliktus lezáráshoz is megnyithatja az utat, mert Moszkva a washingtoni lépés hatására megváltoztathatja politikáját, Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatása helyett kivonhatja magát a konfliktusból és "végre feloldhatja a genfi béketárgyalások blokádját" - mondta Elmar Brok, hozzátéve, hogy az európaiak fontos közvevtítő szerepet tölthetnek be a béketárgyalásokon.

A támadással Donald Trump amerikai elnök megmutatta Oroszországnak és Szíriának, hogy nem lehet vele játszmákat játszani. Az elnök a vegyifegyver-támadás után világosan megmutatta, hogy hol húzódnak a határok, és az amerikaiak Oroszország egy közvetlen szövetségesének megtámadásával "ismét tényezőként jelentek meg Szíriában" - mondta a CDU-s politikus.

Az Egyesült Államok péntek hajnalban Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel csapást mért a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolja. A robotrepülőgépeket a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó amerikai rombolóhajókról indították el.

.