2007 óta Magyarországon 30%-kal csökkentek az ingatlanárak, és egy darabig nem javul a helyzet

2012.03.01. 08:56

Egy ideig még eltarthat, míg újra magára talál a magyar ingatlanpiac; ehhez elsősorban a gazdasági helyzet javulására és a bankok hitelezési tevékenységének felfutására lenne szükség - vélekedik a Magyarországon is jelen lévő nemzetközi ingatlanszakmai szervezet, a RICS legfrissebb elemzésében.

Az MTI-hez eljuttatott összefoglaló szerint az ingatlanárak Európában összességében nem változtak jelentős mértékben tavaly, ugyanakkor néhány országban - Franciaországban, Izlandon, Norvégiában és Svájcban - több mint 5 százalékkal nőttek. A legnagyobb árcsökkenést az ingatlanpiacon Írországban és Spanyolországban regisztrálták tavaly.

A gazdasági válság miatt Svájc kivételével Európa egészében meredeken estek a házépítések. Az átlagosnál kisebb visszaesés csak Francia- és Németországban volt. A RICS szerint az ingatlanpiac fellendülését a hitelpiac élénkülése segíthetné idén, ugyanakkor a legtöbb európai országban csökkent a hitelek elérhetősége.

Tavaly is folytatódott a lejtmenet a magyar ingatlanpiacon, amelyhez a kereslet visszaesésén kívül az ország "gazdasági és pénzügyi problémái" is hozzájárultak - olvasható az elemzésben.

A RICS a magyarországi helyzet elemzéséhez az FHB Lakásárindex adatait használja, amelynek adatai 2011 egészére még nem állnak rendelkezésre. A RICS elemzése szerint 2011 harmadik negyedévében Magyarországon szerény mértékben, 1,3 százalékkal csökkentek az ingatlanárak, ez reálértéken 4,8 százalékos visszaesést jelentett.

A szakmai szervezet emlékeztet: az ingatlanárak Magyarországon a gazdasági válság kezdete, 2007 óta csökkennek, és a visszaesés 2011 végére reálértéken elérte a több mint 30 százalékot 2007 elejével összehasonlítva.

A RICS a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva kifejti: a nem teljesítő háztartási hitelek aránya 13 százalék volt 2011-ben Magyarországon, míg további 4 százaléknyi hitelt átütemeztek. Az elemzésben megemlítik a végtörlesztés 2011 végéig rendelkezésre álló lehetőségét, hozzáfűzve, hogy a hitelező bankok kiadós veszteségeket könyvelhettek el emiatt.
 

.