2011-es Utazás Kiállítás Bécsben: Vas megyei résztvevőkkel (+ képgaléria)

2011.01.17. 06:28

Annak mindig különleges hangulata van, amikor az ember a lakóhelyétől távolabb fut össze szomszédjaival. Képek.

Utazás, Bécs

Annak mindig különleges hangulata van, amikor az ember a lakóhelyétől távolabb fut össze szomszédjaival. Képek.

Annak mindig különleges hangulata van, amikor az ember a lakóhelyétől távolabb fut össze szomszédjaival. Igaz, nem annyira a hangulatokért, hanem a kíváncsiság miatt látogattunk el a hétvégén Bécsbe, a régió legnagyobb utazási kiállítására. Ami közel van, de mégis annyira távol. Képek.

Mert szeretünk utazni
 
„Ti mindig olyan sokat utaztok” – mondta lapunkról, pontosabban munkatársainkról néhány évvel egy másik lapnál dolgozó kollega, talán arra célozva, hogy biztos van mit a tejbe aprítanunk.
 
Erről szép hosszan tudnék írni, de maradjunk annyiban, tényleg igaz, hogy olyan csapat verődött nálunk össze, akik szeretnek jönni-menni. Ám ennek vajmi kevés köze van a tejbe aprításhoz, inkább ahhoz, hogy szeretjük kinyitni az ajtót, hogy beengedjük azt, aki be akar jönni, másrészt, hogy mi is szabadon tudjunk kalandozni. Távolabbról visszanézve ugyanis a mi házunk is valahogy másnak látszik.
 
 
 Utazás, Bécs
A bécsi utazás kiállítás (Ferien Messe, Wien)
 
A budapesti utazási kiállításról már számos alkalommal beszámoltunk (2004, 2006, 2008), de a bécsi – amely időben és kilométerben is sokkal közelebb van tőlünk - eddig kimaradt a szórásból. Éppen ideje volt pótolni.
 
A rendezvénynek az osztrák főváros vásárvárosa ad otthont, valahol a Prater szomszédságában, külön metrómegállóval. Összességében hasonlít a budapestire, csak hát – ahogy azt kénytelenek voltunk más téren is megszokni – csillogóbb, jobban szervezettebb és választékában is jobban elengedettebb.
 
Utazás kiállítás Bécsben
 
Az átlag osztrák persze sokkal inkább megteheti, hogy kis gurulós bőröndöt a hóna alá csapva kimetrózik a helyszínre, megveszi a 3000 forintos belépőt (mindenféle kedvezmény is van), eszik-iszik kedvére, feltankol brosúrákból, aztán hazametrózik, és ha a helyszínen nem sikerült eldönteni, hogy az idei nyáron maláj madárfigyelés, török bevásárlás vagy a sárvári strand legyen a program, akkor majd otthon részletesen is átfutja a bőrönd tartalmát.
 
Kis sarkítással tényleg erről van szó, de a történet ennél bonyolultabb.
 
Az ember ugyanis azt hinné, hogy az internet korában már kevésbé számítanak az ilyen rendezvények, de a valóság megint csak ellentmond az elméletnek.
 
Ugyanis már pénteken azt konstatáljuk, hogy rengeteg a látogató, és a roham szombaton tovább tetőzik. A rendezvény vonzerejére magyarázat lehet a hatalmas választék, a showjelleg és a személyesség.
 
Utazás, Bécs
 
Ami a választékot illeti, nem kívánjuk felsorolni, hogy mely kiállítók vannak itt, legyen elég annyi, hogy szinte mindenki, aki komolyan veszi az osztrák piacot. És ismerve az osztrák vásárlóerőt, nehéz nem komolyan venni. Látványos standbirodalmakkal vannak jelen az óriás utazási irodák (TUI, Ruefa stb.) és nagyon hangsúlyos a jelenléte a mediterrán országoknak (Olaszország, Spanyolország, Horvátország, Görögország).
 
Sok kiállító még a hagyományos, népviseletes, népzenés módon nyomul, míg mások – különösen az európaiak - már kifinomultabb eszközökkel igyekeznek felhívni magukra a figyelmet. Feltűnően ízléses standdal vannak itt a kelet-európaiak, románok, csehek, lengyelek, ráadásul Pozsony és Prága önállóan is kiállít, nem is akárhogy.
 
A vásár varázsa, hogy népszerű, ismert úti célok mellett könnyen beleakadhatunk valamibe, amire eszünkbe sem jut rákeresni az interneten. A sorok között sétálva például váratlanul megint rájövök, milyen remek dolog a folyami hajózás vagy a lakóhajó-bérlés, másoknak láthatóan a lappföldi vagy azerbajdzsáni lehetőségek mozgatják meg a fantáziáját. Főleg, ha a pult másik oldalán valaki kellő meggyőzőerővel rendelkezik.
 
Összesen 70 ország 800 kiállítója van itt. Ha egy standra csak egyetlen percet szánunk, akkor is bő 13 óra, amíg „átfutunk” a felhozatalon.
 
Ausztria hazai pályán
 
Míg az úgynevezett „A” pavilonban közel félezer kiállító a külföldi utazásokat kínálja, addig a „B” pavilonban az osztrák belföldi lehetőségeké a főszerep.
 
Azt hittük, itt majd leül kissé a hangulat. De nem. Mintha csak egy jól fésült búcsúba keveredtünk volna. Az osztrákok vidáman isszák a jóféle burgenlandi borokat, rendelik párosával a kolbászokat és csipegetik a hazai sajtokat, miközben újfent rácsodálkoznak országuk megannyi lehetőségére.
 
http://www.ferien-messe.at
 
Ha rajtunk múlik, akkor Burgenland mellett Bécset ajánljuk tiszta színből, mindkettő közel van, és szinte kimeríthetetlen tartalékokkal rendelkezik. És hát most már nagyon el kellene menni Tirolba is.
 
Magyarország díszvendég
 
Szándékosan a végére hagytuk a hazai vonatkozásokat, neem minta bármi baj lenne velük. Magyarország idén a rendezvény díszvendége, így megkülönböztetett figyelmet kap.
 
Ez a gyakorlatban egyrészt azt jelenti, hogy a színpadi kísérőrendezvényeken egymást érik a magyar vonatkozású műsorok, másrészt azt, hogy a magyar stand közvetlenül az A-csarnok főbejáratnál kap helyet.
 
Utazás, Bécs
 
És örömmel konstatáljuk, hogy a stand szép. Az egyik legszebb a rendezvényen.
 
Az illetékesek láthatóan komolyan vették, hogy hanyagolják a „puszta”, „csárda”, „Piroska” és „gulyás” vonalat.
 
A dizájn teljesen 21. századi. Kék, fehér, króm és üveg kombinációjából összerakott építmény központi eleme a víz. Víz áramlik, bugyborékol a stand falain, víz bukkan fel az LCD-képernyők szpotjaiban és a reklámkatalógusokban. Mindez az újmódi érdekes módon teljesen összefér azzal, hogy a magyar hostess borral és pálinkával kínálja az arra érdemlegeseket, a stand másik felében pedig javában sül a kürtős kalács.
 
Bük és Sárvár is jelen van
 
Ebben a turisztikai világüzemben lehet csak jól látni, hogy mennyire nem egyszerű értékesíteni azt, ami otthon evidenciának és magától érthetőnek tűnik.
 
„Igen, ez valóban nagypálya” – erősíti meg benyomásainkat a helyszínen Bolla Hajnalka, a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület munkatársa. Az egyesület – illetve az egyesülethez tartozó golfpálya és két ismert szálloda, a Caramel és a Répce Gold - közös standdal van jelen.
 
Utazás, Bécs
 
Ugyanakkor „abszolút érdemes” volt a hétvégére kiköltözniük Bécsbe. A büki katalógus annyira kelendő, hogy már pénteken telefonálni kellett haza, hogy fogyóban az egész hétvégére szánt készlet – tudjuk meg.
 
Ami a bécsi kiállításon is tapasztalható nemzetközi versenyt illeti, az egyrészt valóban mellbevágó, másrészt viszont jó marketingmunkával állni lehet a sarat – mondja Bolla Hajnalka, aki szerint Bükön olyan kivételes minőségű a gyógyvíz, melyre lehet hatékony kommunikációt építeni.
 
Nem messze a bükiektől, a központi magyar standon találjuk a sárváriakat.
Ők is nagyon pozitívan nyilatkoznak a bécsi jelenlétről.
 
Móricz Szilvia, a Spirit Hotel értékesítési- és marketingigazgatója azt mondja, a szálloda nyitása óta minden évben kint vannak a bécsi utazási kiállításon, a mostani újdonság az, hogy közösen állítanak ki a fürdővel és a Park Innel. Azt veszik észre, hogy nagy az érdeklődés a város iránt, a bécsiek keresik az ilyen új, modern, feltörekvő helyeket mint Sárvár, és egyre többen tudják azt, hogy a városban egy ötcsillagos szálloda is van.
 
Utazás, Bécs
 
Valóban nagy az érdeklődés Sárvár iránt – erősíti meg az elhangzottakat Guttman Szilvia a Park Inn, illetve Kiszela István, a sárvári fürdő és a Vitalmed Hotel képviseletében. Azt mondják, sok osztrák azt is figyelemmel kíséri, milyen építkezések zajlanak a fürdőben. Az újab beruházások azért is fontosak voltak, mert így nagyon kibővült a célcsoportjuk, és ez a bővülés már most a kiállításon is jótékonyan éreztette hatását.
 
 

 

.