Hirdetés

Jelentős késések az európai légi közlekedésben
Illusztráció

Jelentős késések az európai légi közlekedésben

2018.04.03. 21:08

Ezért késnek az európai légijáratok.

Hirdetés

A légi közlekedést irányító, átfogó európai rendszer hibája miatt az Európán belüli keddi repülőjáratok felénél jelentős késésekre lehet számítani – közölte a brüsszeli központú európai légiforgalmi irányítást összehangoló szervezet (Eurocontrol) kedden.

 

A tájékoztatás szerint a rendszer hibája az érintett mintegy 29 500 európai repülőjárat felénél okozhat késéseket. A meghibásodás biztonsági kockázatokat nem jelent. A közlemény szerint hasonló technikai hiba korábban nem fordult elő, a hibát azonosították, elhárítása a kedd esti órákra várható. Ez idő alatt egy teljes mértékben biztonságos működésű tartalékprogrammal oldják meg a járatok szervezetését – közölte az Eurocontrol.

Több európai repülőtér – egyebek mellett Budapest, Helsinki, Prága, Dublin, Koppenhága, Amszterdam – késésekről és járataik újratervezéséről adtak hírt. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér közleménye szerint az induló járatok számát óránként tízre korlátozták.

Tisztelt utasaink! Az Eurocontrol európai repülésirányító rendszer brüsszeli központjában súlyos számítógépes hiba keletkezett, aminek következtében jelentősen korlátozni kellett az európai repülőjáratok forgalmát. Ez a korlátozás jelenleg óránként hét járat indítását teszi lehetővé Budapesten, az érkező járatoknál is komoly késésekre kell számítani. Az Eurocontrol szakemberei folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán, de Európában több ezer járat nem, vagy csak jelentős késéssel tud elindulni. Kérjük utasainkat, hogy a konkrét járatok ügyében forduljanak a légitársaságukhoz. Budapest Airport 

- olvasható a Budapest Airport nyitóoldalán.

A Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren nem okozott jelentősebb fennakadást a rendszerhiba, a megkérdezett utasok 15-30 perces késésekről számoltak be. Az esti órákban tíz gépnek kellene elindulnia a fővárosi reptérről, ebből az isztambuli járat nem indul el pontosan, és a nápolyi gép sem érkezett meg időben – tájékoztatott a helyszíni tudósító, aki azt is elmondta, folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán, várhatóan a hajnalban induló gépek már pontosan szállhatnak fel.

Az Eurocontrolt 1963-ban alapították, feladatai között szerepel az európai légi forgalom egyenletessé tétele, valamint a légitársaságoktól beszedni a navigációs szolgáltatások díját, majd azokat elosztani a tagállamok között a teljesítménytől függően.

.